Nem rakhatta ki az orosz zászlót, ezért a Z betűt rakta magára a fiatal tornász (+ nyilatkozata)

Az ukrán Ilja Kovtun nyerte a korlát aranyérmét a dohai tornászvilágkupán a kazah Milad Karimi és az orosz Ivan Kuljak előtt. Ez önmagában még mínuszos hírt sem érne, de arra már sokan felkapták a fejüket, hogy Kuljak a mellére hímzett nagy Z betűvel állt fel a dobogó harmadik fokára, ami az orosz hadsereg háborús jelképe, és ami az Ukrajnát megtámadó orosz tankok homlokpáncéljára is fel van festve. Arról már végképp nincs hír, hogy erre azért került sor, mert amúgy megtiltották az összes orosz sportolónak (ha egyáltalán elindulhatnak), hogy használhassák az orosz zászlót…

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07
A tornász nyilatkozata:
Kuljak – aki korábban volt sorkatona – a heves reakciók és a Nemzetközi Tornaszövetség belengetett fegyelmi eljárása ellenére úgy véli, helyesen cselekedett: „Azt mondták, hogy tegyek valamit a zászló helyére. Ezt megtettem. Mindent, amit lehetett, megtiltottak. Csak meg akartam mutatni, hogy honnan jövök. Nem tartottam a következményektől. Nem akartam semmi rosszat. A »Z« jel azt jelenti, hogy a »győzelemért«, a »békéért«. Az ukrán versenyzők csúnyán bántak velünk – ők kezdték belekeverni a politikát, mozgalmat indítottak. Ezután csak annyit tettem, hogy rátűztem a dresszemre ezt a jelképet.”
Korábban írtuk – Nézzük meg az Index korrekt, korántsem elfogult tudósítását – A balliberálisok végtelenül oroszellenesek és ukránpártiak!

A dohai tornászvilágkupán a korláton az ukrán Ilja Kovtun győzött a kazah Milad Karmi és az orosz Ivan Kuljak előtt. Adva volt a lehetőség, hogy az ukrán és az orosz tornász valami szívet melengető háborúellenes demonstrációt tartson, mondjuk megöleljék egymást, de ennek pont az ellenkezője történt.

A 19 éves Kuljak a trikója mellére hímzett jókora Z betűvel állt oda az eredményhirdetéshez, és úgy is lépett fel a dobogó legalsó fokára. Tudni kell, hogy a Z a háború és a győzelem jelképe az orosz hadseregben, de a civilek is viselnek Z betűvel ellátott pólót, amit egyébként a Russia Today állami tévéműsor finanszíroz, gyárt és terjeszt.

A győztes Kovtun kezet fogott az ezüstérmes Karmival, Kuljakkal azonban egymáshoz sem értek, úgy álltak a dobogón.

Kuljak tavaly már sorkatonai szolgálatot teljesített, és soha nem is titkolta, hogy a háború pártján áll.

A nagy Z betű ott díszeleg az Ukrajnát lerohanó orosz tankok és egyéb harci járművek homlokpáncélján.

A nem éppen sportszerű cselekedetre Oleg Vernyiajev ukrán olimpiai bajnok tornász is reagált az Instagramon. Nagyjából azt írta, hogy ezek után az oroszok ne jöjjenek azzal, hogy nem szabad politikát keverni a sportba.

Eljárás indult az orosz tornász ellen

A Nemzetközi Tornaszövetség közleményében tudatta, hogy fegyelmi eljárást indított Ivan Kuljak ellen „sokkoló” viselkedése miatt. A hétvégi volt az utolsó versenylehetősége az orosz és a fehérorosz tornászcsapatnak, hétfőtől ugyanis egyik nemzet sportolói sem indulhatnak a FIG viadalain.

(Index korrigálva Szent Korona Rádió)