Végre lebonthatják a székely temetőben a románok betonkeresztjeit – amik alatt nem is nyugodnak katonák

A Bákói Táblabíróság elutasította a fellebbezést, és megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező alapfokú ítéletet: le kell bontani az úzvölgyi katonatemetőben a románok által felállított kereszteket – amik alatt nem is fekszenek katonák -, melyeknél egyébként rendszeresen tartanak soviniszta megemlékezéseket.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Bákó megyei, elnéptelenedett Úzvölgye katonatemetőjét a székelyföldi Csíkszentmárton gondozta, a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. 2018 márciusában azonban a közeli román település, Darmanesti önkormányzata saját közvagyonává nyilvánította a temetőt, majd 2019. június 6-án több ezer román erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű felszentelésén – ezt a székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni.

Az erőszakos események után egy héttel az illetékes román hatóság tisztázta, hogy az úzvölgyi temetőben nincsenek is román katonasírok. Az ennek ellenére megépült román parcellára 2018-ban a temetőt kisajátító Darmanesti polgármesetere adott ki építési engedélyt. Ezt az engedélyt a bíróság első és immár másodfokon is érvénytelenítette, egyben elrendelte “az engedély alapján elvégzett munkálatok megszüntetését”, vagyis a nem is az úzvölgyi temetőben eltemetett román katonák betonkeresztjeinek eltávolítását.

Úzvölgye: Ismét a nem létező katonasíroknál emlékeztek meg a soviniszta románok

Megbüntették a románt, aki részt vett a székely temető meggyalázásában

(444 nyomán Szent Korona Rádió)