Oroszország a nyugati tankok érkezésére válaszul növeli a precíziós tüzérségi lőszerek gyártását

2S3 Akatsiya

Többszörösére növelték Oroszországban a precíziós lőszerek, köztük a 152mm-es Krasznopol irányított tüzérségi lőszerek gyártását, aminek a nyugati harckocsik hatékony megsemmisítésének egyik eszközévé kell válnia – nyilatkozta egy forrás RIA Novosztyinak.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Orosz-ukrán konfliktusban mind a kétfél használ nagy mennyiségű csöves tüzérségi precíziós lőszereket. Ukrajna a nyugati fegyver szállítmányok által küldött nagy pontosságú Excalibur lőszert használ, ennek az orosz megfelelője a Krasznopol.

A Krasznopol lövedékeket főként 152mm-es önjáró tarackok, a 2S3 Akatsiya és a 2S19 Msta-S használják. Kis méretű földi célpontok, például tankok és tüzérségi állások vagy megerősített pontok leküzdésére szolgálnak.

Az ominózus lövedékek

A “Krasznopol” 152 mm-es kaliberű irányított tüzérségi lövedékek félaktív lézerfejjel (SAL) rendelkeznek. A célpontot egy a közelbe lévő felderítő, célrávezető csapat jelöli ki a lézer megvilágító eszköz segítségével vagy egy drón. A lövedék a repülés végfázisában lézersugár alapján vezeti rá és végzi el a pálya korrekciót. A “Krasznopol ” lehetővé teszi, hogy közvetlen találatot érjen el az akár 25 km-re lévő 36km/h sebességgel haladó célponttal szemben is 70-80%-os találati valószínűség mellet.

A lézer megvilágításnak nagy hátránya, hogy amennyibe a célpont rendelkezik besugárzás figyelmeztető rendszerrel, akkor képes a kezelőszemélyzetet figyelmeztetni és a sugárnyaláb irányát meghatározni, ellenlépést tenni például füstfelhőt létrehozni, ami lézer számára nem látható át.

“A Krasznopol lövedékek nagy pontossága lehetővé teszik kis méretű ellenséges célpontok eltalálását, beleértve például a harckocsikat, ami harci körülmények között a gyakorlatban többször is bebizonyosodott. Ezek a lövedékek különösen sikeresen használhatóak NATO Abrams és Leopard tankok megsemmisítésre, amelyeket Ukrajna számárra szállítanak” – mondta a forrás

Tényleg a magyar lesz a térség meghatározó hadereje?! Hát nagyon nem…

(Ria.ru nyomán Szent Korona Rádió)