Piros pont Szijjártónak: Kiállt Brüsszelben a külhoni magyarokért és bírálta Ukrajna soviniszta lépéseit

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben járt, és ezúttal nem félt kiállni kárpátaljai testvéreink ügyéért. Hozzátennénk, hogy ő az, aki teljes mellszéleséggel kiáll Ukrajna területi integritásáért, s folyton hangsúlyozza is azt, de a számos fekete pont után most jár neki a piros.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a fő téma ezúttal is az ukrajnai háború volt. “A mi álláspontunk egyértelmű: béke kell minél előbb (.) Minél távolabb helyezkedik el valaki földrajzilag Ukrajnától, annál kevésbé érzi talán a háború hatásait közvetlenül, és ennélfogva talán annál kevésbé van jelen az elkötelezettség a béke mielőbbi megteremtése érdekében” – közölte.

“Ellentétes az érdekeinkkel minden döntés, amely a háború meghosszabbításához vagy potenciális eszkalációjához vezethet, ezért nem tartjuk jó ötletnek a fegyverszállítások fokozását, ugyanakkor nem akadályozzuk az Európai Unió erre vonatkozó döntésének végrehajtását”

– mondta. Ezután felvetette a kárpátaljai magyar nemzeti közösséggel szembeni “koncentrált és súlyos támadások” kérdését. Élesen tiltakozott az ellen, hogy hirtelen, nagy számban, minden indoklás nélkül magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki, az intézeteket pedig arra kötelezik, hogy távolítsák el a magyar nemzeti jelképeket. “Ezek mind-mind egy súlyos, koncentrált magyarellenes támadás jelei.

Mindez elfogadhatatlan, ezzel szemben nem csak nekünk, magyaroknak, hanem az Európai Uniónak is fel kell képnie. Elfogadhatatlan, hogy ezt bárki kétoldalú kérdésként állítsa be”

– tette hozzá, majd rámutatott: Ukrajnának EU-tagjelöltként tiszteletben kell tartani a közösség szabályait, márpedig a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása közös érték és kötelezettség. A miniszter hangsúlyozta, hogy arra számítottak, hogy a tagjelölti tárgyalások során majd javulni fog a nemzeti közösségek helyzete Ukrajnában. “Ez lenne a logikus, ez lenne a helyes, ez lenne a szabályszerű, azonban nem ez történik” – jelentette ki, aláhúzva, hogy a decemberben elfogadott szabályok még rosszabb helyzetet teremtenek, ez pedig a súlyos jogi támadásokkal kiegészülve komoly aggodalmakra ad okot. Úgy vélekedett, hogy a 2015-ben érvényes törvényekhez kellene visszatérni, a magyar nyelvű iskolák ellehetetlenítését pedig elfogadhatatlannak nevezte.

“A magyarság elleni koncentrált támadások és a magyarellenes lépések nagyon nehézzé teszik az elkövetkező időszak olyan döntéseit, amelyek Magyarországtól áldozatokat követelnek Ukrajna támogatása érdekében. Ezért azt várjuk Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait, (…) és azt várjuk az Európai Uniótól is, hogy lépjen fel ebben az ügyben.”

Szijjártó Péter az üggyel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: egyelőre úgy tűnik, hogy az ukránok nem vesznek figyelembe semmilyen figyelemfelhívást az európai államok részéről. “Ukrajnának majd szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni, és minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz nekünk otthon, Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek tőlünk áldozatokat követelnek” – szögezte le.

Reméljük, hogy a miniszter nyilatkozata nem csak üres szócséplés volt, hanem valódi lépések követik majd.

Itt mindenki hülye? – A szerbeknek adjuk el az olcsó gázt, egy energiaválság kezdetén

Szijjártó ismételten védelmébe vette az agresszor Izraelt, továbbá Magyarország óvóhelyeket is épít számukra

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)