Még a magyar nyelvű étlapon is fennakadnak a románok

Nem csak a magyar nemzeti színű díszítés miatt hisztiznek a románok, hanem a három nyelvű étlap miatt is kiverték a balhét a berecki Benz Mar étteremben. A tulajdonos Vízi Juditnak többször is volt problémája már a románokkal…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A románok azt vallják, hogy ők “példa értékűen megoldották” a kisebbségi kérdést. Ráadásul még jogerős előírás is létezik arra vonatkozóan, hogy nemcsak a magyarlakta településeken, hanem azokon a helyeken is, ahol a magyar közösség számaránya nem éri el a 20 százalékot, magyar nyelven is szerepeljen például az emléktáblák, műalkotások feliratozása. Mégis egy többségében magyarok lakta településen román nyelvű étlapot kell használnia a tulajdonosnak, hiszen elég csak meglátni a románoknak a magyar szavakat, rögtön vérszemet kapnak.

Bereck Kovászna vegyes lakosú községei közé tartozik. Az itt élő etnikumok arányát illetően egyelőre csak a 2011-es népszámlálási adatokra lehet hivatkozni, mely szerint a 3550 fős összlakosság 75,4 százaléka magyar, 24,6 százaléka pedig román anyanyelvű, de ez nem változott számottevően az elmúlt évtizedben.

A Benz Mar étterem, panzió és benzinkút a település Bákó felőli kijáratánál található, emiatt lényegesen több a román ajkú átutazó vendége. Ennek ellenére a tulajdonos minden tőle telhetőt megtett azért, hogy ne lehessen nyelvi diszkriminációval vádolni, mégis a románok többször is problémáztak az étteremmel kapcsolatban.

A vállalkozás minimalista honlapja, a benzmar.com három nyelven érhető el, románul, magyarul és angolul, ráadásul a BenzmarCovasna nevű Facebook-oldalon is rendre kétnyelvű bejegyzések találhatóak, ügyelve arra, hogy a román szöveg legyen elől, és csak utána a magyar változat.

A tulajdonos ezent intézkedései nem meglepőek, félti a vállalkozását, ugyanis állítása szerint sok rosszakarója akad, valamint a konkurenciája politikailag és hatóságilag is egyaránt támogatott vele ellentétben.

Egy étterembe betérő vendég viszont azt a felfedezést tette, hogy kizárólag román és angol nyelvű étlap található a vendéglőben. Erre az a válasz érkezett, hogy ennek oka az, hogy a román ajkú vendégeket zavarta az étkek magyar megnevezése

“A vendégeink 90 százaléka bizony román ajkú. Azt vágták a fejünkhöz, hogy Romániában élünk, és ha Angliába elmész, ott is csak angolul szerepel a menü az étlapokon. Azóta kétféle étlapunk van, egy román–angol és egy magyar–angol nyelvű”

– magyarázta a tulajdonos.

A vállalkozó bevallotta, hogy igyekeznek kerülni az ilyen jellegű összetűzéseket, hiszen az elmúlt időszakban sok kellemetlenségük származott belőlük. Véleménye szerint a túlzott óvatosság miatt kaphatott román menüt a nemtetszését kifejező vendég.

“Ne adja Isten, hogy egy magyar étlap egy román kezébe kerüljön, mert olyan cirkuszok voltak, hogy csak! Rendőrségi papírom is van, amelyben az átutazó azt kifogásolja, hogy magyarul írtunk az étlapra. Nyilván nem tudtak ezért megbüntetni, mert nem volt erre jogalapjuk, de az éppen elég volt, hogy ránk küldték a rendőrséget. Illetve megbüntettek egyébért, például azért, hogy nem volt kitűzője a pincérnek. Okot mindig találnak. Belekötöttek abba is, hogy volt egy nem szándékosan így tervezett, de piros–fehér–zöld összeállításúra sikeredett díszítés a bárnál, azt levetették”

– részletezte a nem mindennapi eseteket a tulajdonos.

Leszedették a románok a Kolozsvári Karácsonyi Vásáron a magyar nyelvű táblát

Úzvölgye: Ismét a nem létező katonasíroknál emlékeztek meg a soviniszta románok

(Székelyhon.ro nyomán Szent Korona Rádió)