Klímavédelem címszóval betiltják a hús reklámozását egy holland kisvárosban

A világon elsőként a hollandiai Haarlemben betiltják a húsipari termékek reklámját, hiszen szerintük a hús a klímaválsághoz hozzájáruló termékek közé tartozik. Ezzel is csak arra ösztönzik az embert, hogy műanyagból készült, hús pótló ételeket fogyasszanak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A környezetre káros termékek közterületi reklámját tiltó listát a múlt héten véglegesítették Haarlemben, de a tilalmat csak 2024-től léptetik életbe, hogy időt adjanak a már megkötött hirdetési szerződések betartására.

Az Amszterdamtól nyugatra fekvő, mintegy 160 ezer lakosú városban – például a buszokon, a buszmegállókban vagy a közterületi kivetítőkön – a hús mellett tilos lesz reklámozni repülős üdüléseket, a fosszilis üzemanyagokat és a fosszilis üzemanyagot használó autókat is.

Amszterdam, Hága és Leiden is betiltotta már a repülőutak, a benzines autók és a fosszilis üzemanyagok reklámját, de nem süllyedtek olyan mélyre, hogy a tilalmi listára a hústermékeket is felvegyék.

“Nem mondhatjuk az embereknek, hogy klímaválság van, és közben arra ösztönözzük őket, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek részei a problémának”

– indokolta a tilalmat a rendelet beterjesztője, a zöldpárti Ziggy Klazes.

Azt egyelőre a városi tanács tagjai sem tudják, hogy a fenntartható módon előállított hústermékeket szabad lesz-e majd reklámozni. Húsipari vállalatok szerint az önkormányzat túl messzire megy, amikor megmondja az embereknek, hogy mi a legjobb nekik.

A Greenpeace egy kutatása szerint az Európai Unióban a jelenleg 82 kilogrammos fejenkénti húsfogyasztást 24 kilóra kellene csökkenteni ahhoz, hogy az EU elérje kitűzött célját és 2050-re karbonsemlegessé váljon. Éppen ezért megoldásként a műanyag, húspótló ételek fogyasztása lett az embereknek népszerűsítve.

Hollandia, ahol egy főre számítva 75,8 kilogramm az éves átlagos húsfogyasztás, az EU fő húsexportőre.

Tüzet nyitottak a holland gazdákra, akiknek elvették a földjeiket a klímadiktatúra jegyében

Kamuhús, kamuélet, kamuvilág – Aki betegesen védi az állatokat az ne keressen kiskapukat a húsevésre

(888.hu nyomán Szent Korona Rádió)