Izraeli telepesek rongálták meg a keresztény sírokat a jeruzsálemi temetőben

Izraeli fiatalok megrongáltak egy keresztény temetőt a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Több mint 30 síron törtek össze kereszteket és döntöttek le kopjafákat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A történelmi Sion-hegyi temető elleni támadás vasárnap 15.20 körül történt, és kedd este fedezték fel.

A biztonsági kamerák felvételei azt mutatták, hogy legalább két vandál behatolt a temetőbe, ahol kereszteket törtek szét, nagy köveket és márványdarabokat dobtak a sírokra, és megsemmisítették az ikonokat.

A jeruzsálemi és közel-keleti episzkopális egyház a Middle East Eye-nak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a megsemmisített sírkövek nagy része történelmi személyekhez, köztük a Jeruzsálemi Egyetemi Főiskola alapítójához tartozik.

“Az eltüntetett sírkövek között ott volt, a tiszteletes Samuel Gobatnak, a második jeruzsálemi protestáns püspöknek és a szomszédos Jeruzsálemi Egyetemi Főiskola alapítójának mellszobra is”

– olvasható a közleményben.

Legalább három sírkő olyan brit rendőré volt, akik a mandátumuk időszakában haltak meg Palesztinában.

Az izraeli rendőrség közölte, hogy a támadók személyazonossága továbbra sem ismert, és vizsgálatot indítottak “a protestáns temetőben lévő nagyszámú sírkő megrongálása ügyén”.

A temető Jeruzsálem egyik ikonikus helyszíne. 1848-ban alapították az óváros mellett, a Sion-hegyen, a Jeruzsálemi Egyetemi Főiskola tulajdonában lévő telken, amely a keresztény teológiai kurzusokat tanítja. A keresztények úgy tartják, hogy Jézus utolsó vacsorája a Sion hegyén volt.

A temetőben 77 brit katona és 73 palesztin rendőr sírja található, akik a második világháborúban estek el.

“Sok kőkereszt is célpontja volt a vandáloknak, ami egyértelműen jelzi, hogy ezeket a bűncselekményeket vallási fanatizmus és a keresztények elleni gyűlölet motiválta.”

A Commonwealth War Graves Bizottsága a BBC szerint “megdöbbent” a vandalizmustól, és megkezdte a “javítások elvégzését”.

Az egyház is elítélte a támadást.

“Sok kőkereszt is a vandálok célpontja volt, ami egyértelműen jelzi, hogy ezeket a bűncselekményeket vallási fanatizmus és a keresztények elleni gyűlölet motiválta. A Jeruzsálemi Püspöki Egyházmegye elítéli ezeket a megszentségtelenítő cselekményeket, és felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy keressék fel, tartóztassák le, és vonják felelősségre e terrorista bűncselekmények elkövetőit a törvényeket a legteljesebb mértékben alkalmazzák rájuk, beleértve a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó passzusokat is.”

Oliver Hersey, a Jeruzsálemi Egyetemi Főiskola elnöke elmondta:

“A Mount Sion Rendőrkapitányság a Jeruzsálemi Egyetemi Főiskola munkatársaival együttműködve azon dolgoznak, hogy azonosítsanak két fiatal férfit, akik, látszanak a biztonsági kamerákon, amint nagy márványkereszteket dobtak a sírkövekre.”

Az elmúlt években a jeruzsálemi keresztény helyszínek elleni támadások és az izraeli diszkrimináció miatt az egyházi vezetők nem érzik magukat biztonságban.

2021 decemberében a jeruzsálemi pátriárkák és egyházak vezetői arra figyelmeztettek, hogy a keresztények a radikális csoportok gyakori és tartós támadásainak célpontjaivá váltak.

Megalakult Izrael legsovinisztább kormánya: Jordánia felkészül az ebből fakadó konfliktusokra

Miután egy zsidó telepes rálőtt a palesztin férfira, egy izraeli katona kivégezte (megrázó videó)

(Middle east eye nyomán Szent Korona Rádió)