Cenzúráztatta az amerikai kormány az oltásellenes bejegyzéseket a Twitteren (Twitter akták III.)

A Covid-19 világjárvány közepette a Twitter vezetői engedtek az Egyesült Államok kormányának nyomásának, hogy cenzúrázzák a valós, de kényelmetlen információkat, felfüggesszék azokat az egészségügyi szakembereket, akik nem értenek egyet a kormányzati vezetők narratívájával, és robotokat és külföldi vállalkozókat használnak fel a bonyolult tudományos témák torzítására. A most nyilvánosságra hozott Twitter-dokumentumok ezúttal a koronavírus alatti cenzúrát mutatják be.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

David Zweig független újságíró hétfőn tette közzé a “Twitter Files” 40 tweetből álló jelentését. A Twitter-fájlok egy belső dokumentumokon alapuló jelentéssorozat, amelyet a vállalat új vezérigazgatója, Elon Musk adott ki újságíróknak. Az eddigi témák a Hunter Biden ügyet, valamint a közösségi platformon fellelhető feketelistákat mutatta be. Ezúttal pedig a covid-19 alatti cenzúráról tálalt ki Musk.

Zweig hétfőn arról számolt be, hogy mind a Biden-, mind a Trump-kormányzat nyomást gyakorolt a Twitterre és más közösségi médiaplatformokra, hogy emeljék fel a narratíváikba illő tartalmakat, és hogy elnyomják a nem megfelelő információkat. A járvány kezdetén a Trump-kormányzat sürgette a technológiai vállalatokat, hogy “küzdjenek a pánikvásárlásokról szóló félretájékoztatás ellen” – számolt be Zweig.

– De – jegyezte meg az újságíró –, az élelmiszerboltokban igenis volt pánikvásárlás. Nem félretájékoztatásról volt szó, hanem valódi jelenségről, amelyet a Trump-adminisztráció nem akart kiemelni.

“Amikor Joe Biden átvette az elnöki posztot, kormánya aggódott a “oltásellenes hangok”, különösen Alex Berenson újságíró beszámolója miatt”

– számolt be Zweig.

Berenson Twitter-fiókját órákkal azután felfüggesztették, hogy Biden azt állította, hogy a közösségi média cégek “embereket ölnek” az oltással kapcsolatos félretájékoztatás miatt. Berenson később beperelte, és végül megegyezett a Twitterrel. Zweig arról számolt be, hogy

“Biden csapata nagyon dühös volt, amiért a Twitter nem volt agresszívebb olyan fiókok cenzúrázásával, amelyeket nem hagyott jóvá.”

A vállalat belső kommunikációjának átfogó vizsgálata során kiderült, hogy az alkalmazottak gyakran sokat vitatkoznak a moderálás ügyeiről”. Zweig szerint azonban

“a Twitter elnyomta azokat a nézeteket, beleértve az orvosok és tudományos szakértőkét is, akiknek véleménye ütközésbe került a Fehér Ház hivatalos álláspontjával.

Dr. Martin Kulldorff, a Harvard Medical School epidemiológusa a Twitteren az Egyesült Államok közegészségügyi hatóságaival és az amerikai baloldallal ellentétes nézeteket fogalmazott meg – állapította meg Zweig jelentése. Az egyik oltásokkal kapcsolatos tweetjét a moderátor „hamis információként” jelölte meg, holott az alapvetően szakértői vélemény volt.

“Andrew Bostomot, egy Rhode Island-i orvost véglegesen felfüggesztették a Twitterről, mert állítólagos félretájékoztatást terjesztett, beleértve azt a tweetet, amely egy, az mRNS-vakcinákról lektorált tanulmány eredményeire hivatkozik. Egy belső ellenőrzés, amelyet azután végeztek, hogy Bostom ügyvédje megkereste a Twittert, megállapította, hogy az öt állítólagos jogsértésből csak egy volt érvényes; és csak azért minősült jogsértésnek, mert “jogos adatokra hivatkozott, de kényelmetlen olt a közegészségügyi intézmény narratívájára nézve az influenza és a Covid gyermekeknél fennálló kockázatairól”

– írta Zweig.

Zweig arról számolt be, hogy a Twitter tartalommoderálásának nagy részét mesterséges intelligencia-alapú robotok, valamint külföldi vállalkozók végezték olyan helyeken, mint a Fülöp-szigetek. A Twitter magasabb szintű vezetői választották ki azokat a bemeneti adatokat és döntési fákat, amelyek alapján a robotok és a külföldi vállalkozók a döntéseiket meghozták – írta Zweig, hozzátéve, hogy

“mivel nem szakértőket bíztak meg azzal, hogy tweeteket ítéljenek meg olyan összetett témákban, mint a szívizomgyulladás és a maszkok hatékonysági adatai, így a hibaarány igen magas lehetett.”

Elon Musk október végén vette meg a Twittert 44 milliárd dollárért. Már novemberben, az alkalmazottaknak írt első e-mailjében bejelentette, hogy változtatásokat hajt végre. Sokakat elbocsátott, hirdetői egy részét elvesztette, viszont számos, korábban letiltott fiók amnesztiát kapott, sok közszereplő így visszakerülhetett a felületre. Az általa kiadott Twitter-fájlok azonban még mindig tartogatnak meglepetéseket.

A cenzúra nem ismeretlen a közösségi média-oldalakon. A Facebook rugalmasan értelmezett közösségi irányelvei számos tiltást és korlátozást vonnak maguk után, miközben Mark Zuckerberg már többször került kellemetlen helyzetbe az amerikai választás befolyásolása miatt.

Brüsszelnek nem tetszik a szólásszabadság a Twitteren: nyilvános meghallgatásra hívták Elon Muskot

A demokrácia álarca lehull: betilthatja Brüsszel a függetlenedő Twittert

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)