Sorra távolítják el a kereszteket az európai nagyvárosok köztereiről

Berlin Zöldpárti vezetése ezúttal egy játszótérnél található kastély tornyáról távolíttatta el a keresztet. Svédországban és az Egyesült Királyságban pedig még ennél is rosszabb a helyzet, ugyanis itt megállíthatatlanul csökken a keresztények száma. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A zöldek által uralt Berlin-Mitte kerületben a központi fekvésű Monbijoupark egyik játszóteréről eltávolítottak egy keresztet. A csak múlt hétfőn megnyitott park fő attrakciója egy kastély, amelynek egyik tornyára egy keresztet tettek, a másikra pedig egy csillagot. A kereszt éppen hogy kibírt egy hetet, mielőtt a zöldpárti vezetés leparancsolta onnan a keresztények egyik legfőbb jelképét.

Pedig a park tervezésekor a gyerekeket is megkérdezték arról, hogy hogyan nézzen ki a játszópark. Ők szerették volna, ha pontosan ilyen kastély épült volna, ilyen tornyokkal. A zöldpárti vezetés azonban ezt nem nézte jó szemmel – a jelek egy elvileg keresztény országban egy keresztény jelképet nem lehet csak úgy a közterületre tenni.

Nem ez az első eset, hogy Németországban túl kereszténynek minősítenek egy épületet vagy egy termet, esetleg egy szobát, mert éppenséggel egy kereszt van rajta. A G7-ek külügyminisztereinek kétnapos münsteri csúcstalálkozója előtt eltávolítottak egy 16. században készült, a megfeszített Jézus Krisztust ábrázoló fakeresztet az eseménynek helyet adó Városháza díszterméből.

Ilyen ütemben Németország nemsokára elérheti azt az állapotot, amelyből Svédország igyekszik manapság kikecmeregni. Egyre kevesebb svéd jár ugyanis templomba, és egyre többen hagyják ott az egyházat a statisztikák szerint. Ennek következtében az elmúlt 20 évben mintegy száz templomot adtak el, azonban ezek az adatok várhatóan tovább fognak nőni a hívek számának folyamatos csökkenésével.

Az egyház az elmúlt időszakban azzal a választással kellett, hogy szembesüljön, hogy vagy az ingatlanvagyonát, vagy a működő parókiák számát kell csökkenteni. Västra Götalandban és a göteborgi egyházmegyében például templomokat kellett eladni, hogy a többi folytathassa a működését, és a megmaradt épületeken elvégezhessék a szükséges javításokat.

“Ha nem történik valamilyen sürgős változás, az egyház tagjainak száma az előrejelzések szerint a következő két évtizedben a felére csökkenhet”

– mondta Annika Malm, a bollebygdi egyháztanács elnöke.

Anglia és Wales ma már kisebbségi keresztény ország – legalábbis ezt mutatják a legutóbbi, 2021-es népszámlálási adatok, amelynek fontosabb megállapításairól a V4NA nemrég beszámolt. A briteknél 10 évente tartanak népszámlálást. Legutóbb tavaly, azt megelőzően pedig 2011-ben. A 2021-es adatgyűjtés eredményeit most közli a brit statisztikai hivatal (ONS).

A friss adatok szerint az angliai és walesi lakosság kevesebb mint fele (46,2%, 27,5 millió ember) vallotta magát “kereszténynek”, ami 13,1 százalékpontos csökkenést jelent a 2011-es 59,3%-hoz (33,3 millió ember) képest. Azaz egy évtized alatt több, mint 5,5 millióval, mintegy 17%-kal csökkent a magukat kereszténynek vallók száma. Az eredmény történelmi, hiszen Anglia és Wales népszámlálása során először fordult elő, hogy a lakosság kevesebb mint fele vallotta magát kereszténynek.

Eközben a magukat iszlám vallásúnak vallók száma 1,2 millióval, körülbelül 43%-kal nőtt, 3,9 millió főre. Arányuk a lakosságon belül 6.5%-ra emelkedett a tíz évvel korábbi 4.9%-ról. Ugyancsak nőtt a hinduk száma (818 ezerről 1 millióra) és lakosságon belüli aránya (1.5 százalékról 1.7 százalékra).

Franco nem ezért mentette meg a Spanyol királyságot: fokozódó vallásellenesség a dél-európai államban

Kis Jézus szobrot törtek össze Lengyelországban

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)