A HIMARS-ok -20°C-on csupán az oroszok céllövészetének gyakorlására lesznek alkalmasak?

Hiába pumpálják Ukrajnába a drágábbnál drágább fegyvereket, ha azok a kelet-európai hidegeket már nem bírják, vagy nem tudják teljesen betölteni amiatt szerepüket. Ennek eshetnek áldozatul a HIMARS-ok is. 

A HIMARS-ok érkezését Ukrajnába úgy lengették be, mint a háború menetét megfordító csodagépezetekét. A harceszközök nyáron kezdtek megérkezni Ukrajnába. A hírek szerint az Egyesült Államok a rendszerből körülbelül 20 egységet szállított Kijevnek, és továbbiak is készülőben vannak. A megszálló orosz erők azonban megtalálták a legjobb ellenszerüket, Tél Tábornokot.

A Zaporizzsja régióban tartózkodó orosz légvédelmi egység parancsnoka a közelmúltban arról tájékoztatta a helyi orosz médiát, hogy az ország légvédelmi erői olyan új szoftvert kaptak, amely lehetővé teszi a HIMARS MLRS rakéták “nehézség nélkül” lelövését.

Az ukrán harctéren szolgáló HIMARS-ok ugyanis képesek arra, hogy néhány perc alatt kilőjék a rakétáikat, majd az esetleges orosz válaszcsapás elől gyorsan elrejtőznek a lombok mögé, például egy közeli erdőbe. Télen azonban nincs olyan zöld növényzet, amely alá elrejtőzhetne, így a fegyverrendszer kiszolgáltatottabbá vált az orosz csapatok számára.

Ennek köszönhetően az orosz drónok, műholdak és légi felderítő eszközök könnyebben észlelhetik a HIMARS-okat.

További gondokat okozhat az is, hogy ugyan az Egyesült Államok korábban Afganisztánban, Irakban és Szíriában is üzemeltetett HIMARS-okat, de még nem tesztelték őket az orosz télre jellemző -20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten. Télen nem csak speciális kerekekre van szükségük a mély hóban és sárban való közlekedéshez, hanem speciális üzemanyagokra és kenőanyagokra, amiket a NATO-tagországokban rendszeresítettek.

Ezen tényezőknek “köszönhetően” lényegében a kulcstulajdonságait (lopakodás, rejtőzés) el is veszíti az eszköz.

Az USA módosított HIMARS-okat adott csak az ukránoknak, nehogy orosz területeket kezdjenek lőni

Duo Gladii Podcast – Hierarchia, háború, Dária Dugina

(Portfolio és Eurasian Times nyomán Szent Korona Rádió)