Kirúgták a lengyelországi rakétabalesettel rémhírt keltő újságírót – tanulságos példa

Az újságírás veszélyes szakma. Az elhamarkodott ítélethozatal, a felületes tájékozódás, és a propagandákba való túlzott belehelyezkedés hamar egyoldalú és hamis tájékoztatást eredményezhet. Ilyen jellegű hibája miatt inthetett búcsút állásának az AP Press egyik vezető újságírója. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Associated Press hétfőn kirúgta azt a nemzetbiztonsági riportert, aki téves információkat közölt a múlt héten Lengyelországban végrehajtott rakétacsapásról, amelynek eredményeként egy széles körben elterjedt, de pontatlan hírt adtak közre, amely szerint Oroszország felelős az esetért.

A 35 éves James LaPorta munkaviszonyát rövid kivizsgálás után megszüntették – erősítették meg a hírszervezet munkatársai a The Washington Postnak.

A november 15-i robbanás Przewodowban, egy lengyel faluban, közel az ukrán határhoz, két ember halálát okozta, és globális aggodalmakat váltott ki. Órákkal később az Associated Press riasztást adott ki, amely szerint egy meg nem nevezett, az amerikai hírszerzés magas rangú tisztviselője szerint orosz rakéták repültek át a NATO-tag Lengyelországba, és két embert megöltek.

Ez az információ nyilvánvalóan téves volt. Lengyelország és az Európai Unió illetékesei később kijelentették, miszerint egy, az ukrán erők által kilőtt rakéta letért a pályáról, és ennek következtében a lengyel határ túloldalán landolt.

Az AP kezdeti riasztása azonban, amelyet több ezer hírügynökségnek küldtek el szerte a világon, az Ukrajna elleni orosz invázió súlyos újabb eszkalációját sugallta. Lengyelország NATO-tag, és a területét ért orosz támadás nyugati katonai választ válthatott volna ki a szerződéses szervezet kölcsönös önvédelmi rendelkezései alapján.

Egy nappal később az AP egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva helyesbítő megjegyzéssel helyettesítette történetét.

Lauren Easton, az AP szóvivője közleményében azt mondta: “Az Associated Press szigorú szerkesztői normái és gyakorlata kritikus fontosságúak az AP független hírszervezetként való küldetése szempontjából. Annak érdekében, hogy jelentéseink pontosak, tisztességesek és tényeken alapulóak legyenek, betartjuk és betartatjuk ezeket a szabályokat, beleértve az anonim források használatát is. Ha szabályainkat megsértik, meg kell tennünk a szükséges lépéseket a hír sértetlenségének védelme érdekében. Nem hozzuk meg könnyedén ezeket a döntéseket, és nem is elszigetelt eseményeken alapulnak.”

Megtiltották az újságíróknak az Azov nácizását, ezért a zsidó firkász lemondott

Hazugságokkal próbálja menteni magát a palesztin újságírónő haláláert felelős Izrael

(Washington Post nyomán Szent Korona Rádió)