Összefoglaló a Lengyelországot ért “rakétatámadásról” (frissítve)

Lengyelország területén csapódott be tegnap este egy rakéta, melynek következtében két halálos áldozatot is jelentettek. Mit tudunk eddig? 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Orosz rakéták ölhettek meg két embert egy ukrán határhoz közeli lengyel városban. Az eddigi hírek szerint tévedésből csapódhattak be a NATO-tagállam területén” – írta tegnap este a Híradó.hu.

Ezek után a lengyelek elnöke összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, hogy megtárgyalják a helyzetet, s a NATO 4. cikkelye alapján annak tagállamait is összehívták a mai napra. A 4. cikkely nem fenyeget háborús konfliktussal, hanem “alkalmazása azt jelenti, hogy a szervezet tagjai tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint a egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.” (Világgazdaság) 

“Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd este jelentette be, hogy a történtek miatt Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét.

A kormányfő azt mondta: külön figyelmet fordítanak arra, hogy szövetségeseikkel együtt megerősítsék az országuk légterének megfigyelését. A lengyel elnök ezen túl arra kérte a lakosságot, hogy őrizzék meg nyugalmukat. Morawiecki ezen kívül azt is közölte, hogy a történtek okainak vizsgálatához külföldi szakemberek támogatását is kérték.

Andrzej Duda lengyel elnök szerda hajnalban arról beszélt, hogy „valószínűleg orosz gyártmányú fegyverről volt szó”, de azt még mindig nem tudják, hogy ki lőhette ki a rakétát. Hangsúlyozta: minden jel arra mutat, hogy a kedd délután történt tragédia „egyszeri eset volt”, nincs jele annak, hogy újabb támadástól kellene tartani” – írta ma reggel az Index.

Sleepy Joe amellett tett állásfoglalást, hogy nem érkezhetett Oroszországból a rakéta:

“A rakéta röppályáját figyelembe véve nem valószínű hogy Oroszországból lőtték volna ki.”

Az elemzések azt mutatják, hogy szinte biztosan egy S-300-as légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországban, melyet mind az orosz, mind az ukrán hadsereg használ. Amennyiben S-300-ról beszélünk, az oroszok általi kilövését kizárhatjuk, ugyanis annak legideálisabb hatótávolsága is csupán 150 km, mely messze elmarad a legközelebbi orosz területektől.

A kiderült adatok függvényében a legvalószínűbb scenario az, hogy egy, Lembergre (Lviv) kilőtt orosz rakétaelhárítására küldték fel az S-300 légvédelmi rakétát, s az röppályát tévesztve csapódott be a közeli lengyel településen.

Ezt erősítik meg az amerikaiak is:

“Az Associated Press hírügynökség amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számol be, hogy az első megállapítások szerint a Lengyelországba csapódott rakétát az ukrán erők lőtték ki egy érkező orosz rakétára” – számol be az Elemi.hu.

A tegnap este folyamán egyébként az egyik lengyel rádió (Zet radio) munkatársa Mariusz Gierszewski is arról nyilatkozott, hogy az ukránok által kilőtt rakéta érte el őket.

Az orosz Védelmi Minisztérium is nyilatkozott a történtek kapcsán:

  • “Tegnap az orosz fegyveres erők nagy pontosságú masszív légi és tengeri csapást mértek Ukrajna katonai vezetési és irányítórendszere és a kapcsolódó energetikai létesítmények ellen, a célt elérték, minden rakéta eltalálta a kitűzött célt;
  • Nagy pontosságú csapásokat csak Ukrajna területén és az ukrán-lengyel határtól 35 km-nél nem közelebb eső célpontokra hajtottak végre;
  • A Przewodówban talált roncsokról az esti órákban Lengyelországban megjelent fényképeket a hadiipari komplexum orosz szakértői egyértelműen az ukrán légierő S-300-as légvédelmi irányított rakétájának elemeiként azonosították.”

Erdogan a német kancellárra, Scholzra hivatkozva hitelt adott az orosz állításoknak, s az S-300-as technikai hibájának könyvelte el a balesetet.

Egy NATO gép végigkövette az eltévedt rakétát a Guardian NATO-s tisztviselőre hivatkozó beszámolója szerint. Ez lehetett az a gép, amit többen is megfigyeltek a radarokon, hogy a környék fölött körözött?

Duda, lengyel elnök is tisztázta az először hevesen az oroszokra fogott esetet:

▪️Elismerik, hogy az incidens baleset volt;

▪️felismerték annak nagy valószínűségét, hogy a Lengyelország területére zuhant rakéta Ukrajna légvédelméhez tartozik;

▪️kijelentette, hogy nincs bizonyítéka arra, hogy a lezuhant rakétát az orosz hadsereg lőtte volna ki.

Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a kiderült információk függvényében nem szükséges alkalmazni a NATO 4. cikkelyét.

(Szent Korona Rádió)