Ukrajna felszólította Amerikát, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a fegyverszállítmányok miatt

Jevgenyij Kornijcsuk, Ukrajna tel-avivi nagykövete szerint az Egyesült Államoknak rá kell vennie Izraelt, hogy katonai segítséget nyújtson Kijevnek.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A The Hill című napilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában Kornyijcsuk azt állította, hogy mivel az Egyesült Államok “az egyetlen ország, amelyre Izrael hallgat”, Washingtonnak is biztosítania kellene, hogy közeli szövetségese betartsa az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat.

Kornyijcsuk, aki elárulta, hogy hetente találkozik az Egyesült Államok izraeli nagykövetével, tréfásan “titkos fegyverként” emlegette Tom Nides-t az Izrael semleges státuszából való kiszorítására irányuló kampányában.

” Ezért vitatjuk meg a különböző támogatási intézkedéseket, és ismétlem, meg kell változtatnunk a fő tendenciát, ami miatt Izrael helyzete eltér a demokratikus világ többi részétől, és több katonai együttműködésre van szükségünk”

– mondta.

Az ukrán nagykövet elismerte, hogy történt némi “pozitív fejlemény” az Izraellel való kapcsolatokban, amely nemrégiben felajánlott országának egy rakétafigyelő rendszert.

Ukrajna azonban “természetesen többet vár Izraeltől.”

Reményét fejezte ki, hogy az Oroszország és Irán közötti állítólagos katonai “együttműködés” Ukrajnában – amit mindkét ország tagad – arra készteti Izraelt, hogy változtasson a fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspontján.

Kornyijcsuk megjegyzései kevesebb mint egy héttel azután hangzottak el, hogy Benny Gantz izraeli védelmi miniszter “a műveleti korlátokra” hivatkozva világossá tette ukrán kollégája, Olekszij Reznyikov számára, hogy Izrael “nem fog fegyverrendszereket szállítani Ukrajnának”.

Gantz szerint azonban Izrael kész továbbra is humanitárius segélyt és életmentő védelmi felszereléseket szállítani Kijevnek. Oroszország eközben következetesen óva intette a Nyugatot attól, hogy “feltöltse” Ukrajnát fegyverekkel, azzal magyarázva, hogy ez csak meghosszabbítaná a konfliktust és felesleges áldozatokat okozna.

Kornyijcsuk elárulta, hogy az Izraeltől kapott katonai segítség után a második legfontosabb kérdés számára, hogy Izrael érvényt szerezzen az oroszellenes korlátozásoknak. Bár Tel-Avivnak nincs saját szankciós törvénye, kormánya szerint az ország “mindent megtesz” annak érdekében, hogy részese legyen a nemzetközi szankciós törekvéseknek.

“A szankciók kérdése is fontos, és az amerikaiak sokkal jobban tudják ellenőrizni, hogy az izraeliek betartják-e ezeket a szankciókat vagy sem”

– tette hozzá Kornijcsuk.

A pénzügyminisztérium szóvivője a The Hillnek elmondta, hogy “szorosan együttműködik” partnereivel, köztük Izraellel, hogy “elvágják az utakat” Oroszország számára a szankciók kijátszásához.

Az USA hosszabb távon is támogatná Ukrajna fegyveres erejét

Ne támogassa az USA Ukrajnát – Követeli több képviselő is

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)