Magyar feliratokat takart le Nagybánya korrupt román polgármestere

A korrupt nagybányai polgármester, Cătălin Cherecheș román zászlóval takartatta le a helyi gesztenyefesztiválon szereplő magyar feliratokat, majd amikor az alpolgármester Pap Zsolt István elrendelte a provokáló zászlók eltávolítását, a soviniszta román visszavonta alpolgármesteri megbízatását.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A harmadik mandátumát töltő polgármesternek a fesztivál előkészületei során nem tetszett, hogy a rendezvényen felállított kürtőskalácssütőn nem tüntették fel román nyelven is az édesség elnevezését, ezért felszólította egyik városházi beosztottját, hogy takarja el román zászlókkal a magyar feliratokat, „ott, ahol nem értjük, mit ír” – írta le a csütörtökön történteket a Kronikaonline.ro.

Az alkalmazottak el is helyezték a nyilvánvalóan provokációnak számító zászlókat a sütödén, a “kürtős” feliratokat pedig a román „cozonac” (kalács) szóval takarták le.

Pap Zsolt István, Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere péntek reggel elrendelte: vegyék le a román zászlókat a kürtőskalácssütőről, mivel az árkot ás a románok és a magyarok között.

Azonban Cherecheș nem tűrte a provokáció megszakítását így visszavonta az alpolgármester megbízatását. A polgármester többször kihangsúlyozta, hogy a megyeszékhely hivatalos neve Baia Mare, „akkor is, ha udvariasságból, eleganciából elfogadjuk, hogy itt-ott megjelenjen a Nagybánya elnevezés is”, és azt fejtegette: nem várható el a románoktól, hogy szótárban kelljen megnézniük, mit jelentenek a mások által kihelyezett magyar feliratok.

Cătălin Cherecheș ellen két korrupciós ügyben is vádat emeltek korábban és 2016-ban érdekes módon úgy választották meg, hogy ő előzetes letartóztatásban volt. Idén februárban elsőfokon 5 év letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá a Kolozs megyei törvényszék, amiért

csúszópénzt fogadott el, törvénytelen kereskedelmi tevékenységet végzett, hamisan nyilatkozott és amiért üzletemberek kenőpénzét tette zsebre.

Felháborodtak a románok a bánffyhunyadi magyar óvoda miatt

Román sovinizmus Erdélyben: Magyar emlékhelyet rongáltak meg

(888 – Szent Korona Rádió)