Mindeközben Úzvölgyében: szabotőr, megszálló erdélyi magyarokról beszéltek a román megemlékezők

A román hadsereg napja alkalmából idén is megemlékezést tartottak az úzvölgyi katonatemetőben vasárnap a járványügyi intézkedések ellenére ugyanúgy, mint májusban, amikor a kijárási korlátozás megszegésével vonultak a sírkertbe a románok a Hősök Napja alkalmából. A vasárnapi eseményen néhány hervasztó kijelentés is eszébe jutott a józansággal igencsak hadilábon álló keleti harcosoknak. 

A Vadhajtások.hu cikkét közöljük változtatás nélkül.

A megemlékezést a korábbiakhoz hasonlóan A Nép Útja (Calea Neamului) egyesület szervezte, amelynek elnöke, Mihai Sorin Tîrnoveanu az elmúlt napokban többször is arra buzdított a közösségi oldalán, hogy minél többen csatlakozzanak a megemlékezéshez.

Ne engedjétek, hogy elmagyarosodjon az úzvölgyi katonatemető!

– szólította fel a románokat Theodoru, majd arról beszélt, hogy a magyarok Budapest utasítására arra készülnek, hogy elvágják a kommunikációs csatornákat Erdély és az ország többi része között, mi több, a programjukban szerepel egy olyan pont, amely Románia megszállásáról rendelkezik Németország hallgatólagos beleegyezésével.

Mihai Sorin Tîrnoveanu beszédében azt mondta: szerinte az RMDSZ célja eltávolítani a tavaly felállított román betonkereszteket és ortodox emlékművet, ezt azonban nem szabad hagyni. Kijelentésére a tömeg „Nem, nem, soha!” felkiáltással válaszolt. A szónok ugyanakkor arra kérte a környékbeli román falvak lakóit, hogy álljanak őrségben, és ha észrevesznek valami mozgást a keresztek körül, azonnal jelezzék, és „tízezer román lesz itt”.

(Vadhajtások.hu nyomán Szent Korona Rádió)

 

Az oláhok hivatalosan is ünnepnappá nyilvánították június 4-ét