Teljes elsötétedés vár Európára?

Ez lassan csak a múlté lesz?

Európát ebben a helyzetben rendszeresen el fogják érni a “Black out”-ok azaz a teljes elsötétedések. Akár napokig tartó villamosenergia és a gázszolgáltatás hiányára lehet számítani – nyilatkozta Bogár László közgazdász. . A spórolás nemcsak a hétköznapi embereket érinti – egyre több európai nevezetesség és látványosság borul ugyanis sötétségbe, hogy így takarékoskodjanak az energiával. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

– Egyre égetőbb az Európát érintő energiaválság. Mi fog történni ezen a télen?

– Valószínűsíthető, hogy a második világháború óta a legsúlyosabb helyzet fog kialakulni Európában, mivel olyan mennyiségű és olyan arányú energia hiányzik a rendszerből, ami megoldhatatlan feladat elé fogja állítani Európa szinte valamennyi országát. Fizikai hiány lesz gázból is és a villamos energiából is, mivel a gáz a villamosenergia-termelést is nagyban befolyásolja.

Ebből adódóan fel kell készülni a rendszeres áramszünetek áthidalására.

A helyzet rendkívül súlyos, olyan fizikai hiányok lesznek, ami a ma élő nemzedékek döntő többsége számára ismeretlen. Ez nem egy pesszimista jóslat, hanem kézzelfogható valóság.

– Ez elég borzasztóan hangzik.

– Látni kell, hogy a szükséges energia legalább 20 százaléka hiányozni fog, ha egy átlagos telünk lesz. Ha Európa ennyivel csökkenti az energiafelhasználását az katasztrofális következményekkel jár. Ugyanis, ha ilyen mértékben csökken az ipari felhasználás, akkor a szó szoros értelmében romba dől az európai gazdaság.

– Hogyhogy?

– Gazdaságunk egy hihetetlenül komplex rendszer, ahol hogyha akár csak egy kis részlet is hiányzik, akkor az akár az egész rendszert megbénítja. Az ellátási láncok össze fognak omlani. Mindaz, amit az elmúlt 60 évben felépített a globális hatalmi rendszer, azt most hat hónap alatt ő maga döntötte romba a szankciók tömegével.

A szállítmányozás terén már most is totális káosz van az egész világon.

Az Oroszország elleni szankciók következménye pedig dominó hatásként kiterjed mindenhova, vagyis ez már most is egy permanens világháború, kereskedelmi, pénzügyi és energetikai téren egyaránt.

– Amelyek súlyos globális következményekkel járnak.

– Pontosan. Európát ebben a helyzetben rendszeresen el fogják érni a „Black out”-ok azaz a teljes elsötétedések. Akár napokig tartó villamosenergia és a gázszolgáltatás hiányára lehet számítani. Ráadásul, mivel nyolc-tízszeres áron kell majd beszerezni a gázt, – meg más egyéb energiahordozókat –, így soha nem látott méretű, infláció veszi kezdetét. Nem olyan, mint ami most van, hanem ennél akár nagyságrenddel nagyobb.

Örülhetünk, ha az emelkedés csak kettő, és nem három számjegyű lesz.

A 20-30 százalékos infláció akár már most biztosra is vehető. A rendkívüli áremelkedés miatt nyomorúság és fizikai nélkülözés lesz. Ez már most kézzelfogható valóság, és ebbe a végzetes csapdába csak azért hajszolja magát Európa, mert az agonizálását ezzel meghosszabbítani akaró amerikai birodalom erre kényszeríti. Fel kellene ébredni már!

Az USA és Nagy-Britannia lehet a felelős az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáért egy amerikai tisztviselő szerint

Németországban rájöttek az igazságra: még sincsenek annyira rászorulva a segítségre az ukrán menekültek

(Vasárnap.hu nyomán Szent Korona Nyomán)