A Finnek leszámoltak az utolsó Lenin szoborral is

Eltávolították Finnországból az utolsó Lenin szobrot, de valószínűleg nem azért mert feltámadt bennük az ellenbaloldaliság. A kotkai emlékművet több, mint valószínű, hogy azért döntötték le, mert most éppen az ukránok ellen harcoló oroszok jutnak róla eszükbe.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az utolsó köztéri Lenin-szobrot is eltávolították Finnországban, jelentette az MTI keddi finn tudósításokra hivatkozva. A mellszobor az orosz-finn határ közelében található, 52 ezer lakosú Kotka kikötőváros egyik központi parkjában, egy faház szomszédságában állt. A hagyomány szerint a faházban egykor maga Lenin, a bolsevik párt későbbi alapítója is tartózkodott egy ideig.

Miközben a szebb kort megélt Németországban Marx-szobrok állításával őrzik a kommunizmus örökségét, addig a finnek darus teherautóra pakolják, és múzeumok raktárába száműzik eme emberellenes eszme maradványait.

A Lenin-szobor még 1979-ben került Kotkába az észtországi testvérváros, Tallin ajándékaként. Persze nem az észtek rajongtak ennyire a kommunistákért, hiszen ekkoriban Észtország szovjet megszállás alatt volt, vagy ahogyan ők mondják, “a Szovjet Szocialista Köztársaság részét képezte”.

Jóérzésű polgárok korábban is többször megrongálták a Lenin-szobrot, jelezvén, hogy semmi keresnivalója Finnországban egy véreskezű szovjet diktátor emlékművének. Ennek ellenére az önkormányzat eddig nem merte bolygatni a szobrot. Mostani döntésükben az ukrán háború alakulása is közrejátszott, hiszen ennek hatására egyre több egykor megszállt ország szabadul meg a kommunista emlékművektől. Lassan Magyarország marad az egyetlen, ahol “nemzeti” kormányunk védelme alatt – szégyenszemre épp – a Szabadság téren ott tornyosulhat a szovjet megszállási emlékmű.

Ledöntöttek egy szovjet emlékművet Lettországban

Nem kommunista, hanem ortodox! Daria Dugina imája Krisztus feltámadásáról

(Magyar Jelen – Szent Korona Rádió)