Egyre nagyobb teret enged a szerb kormány az LMBTQP-lobbinak

Bár az Europrideot záró vonaglást betiltották (várjuk ki a végét), és alapvetően egy hagyományosabb értékeket valló államként tekinthetttünk Szerbiára, a Vucic kormány egyre nagyobb teret enged az LMBTQP terjedésének. Jól bizonyítja ezt a legújabb szerb biológia tankönyv. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egyes szülők és tanárok is felháborodtak a Klett kiadó által kibocsájtott nyolcadikosoknak kiadott biológia tankönyv miatt. A 14-15 éveseknek szóló tananyag szerint ugyanis a gyerekek azt tanulják, hogy vannak férfi és női nemek, valamint interszexuális személyek is. A lecke második részében, amely a nemi identitást magyarázza, az szerepel, hogy vannak férfi és női személyek, transzneműek és nemileg semlegesek.

„A serdülőkor az az időszak, amikor időt kell adnod magadnak, és teljesen rendben van, ha össze vagy zavarodva, ha még nem találod magad. Beletelhet még néhány évbe, amíg sikerül tisztázni magadban, mit is akarsz valójában és mit érzel. Ezért érdemes beszélni valakivel, aki idősebb és tapasztaltabb… A pszichológus jó választás” – áll a könyvben.

A szerzők végül azt a következtetést vonják le, hogy a biológiai nem, nem feltétlenül egyezik meg azzal, hogy minek érezzük magunkat a testünkben, s jogunk van meghatározni, hogy férfiak vagy nők akarunk lenni. Egyszerűen fogalmazva azt sugallja a könyv, ha fiúnak vagy lánynak születtél, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak is kell maradnod.

„Idővel mindannyiunkban kialakul a férfi vagy női nemhez tartozás érzése, vagyis a nemi identitás, és nem feltétlenül egyezik meg minden emberben a biológiai nem, és az a nem, amelynek érzi magát valaki” – olvasható a fiatal tiniknek szóló könyvben.

A tanárok egy része kihagyja inkább ezt a tananyagot

Több tanár és szülő is úgy véli Szerbiában, hogy a tananyagban félremagyaráznak egy érzékeny témát a gyerekeknek. Egy magát megnevezni nem kívánó biológiatanár például azt mondta, mindenkinek a maga módján kell küzdenie az ilyen rájuk kényszerített tananyag ellen.

„Nem fogom átadni ezt a leckét. Kihagyom. Ez az én módszerem a harcra. Mindenki a maga módján álljon fel, és ne várja állandóan, hogy valaki más tegyen valamit” – nyilatkozta a pedagógus.

A lecke megosztja a szerb közvéleményt is. Az ügyvédek szerint a tankönyvben használt fogalmak ellentétesek a törvényekkel és az alkotmánnyal is. A szerbiai jogszabályok szerint egyébként a férfiak és nők nemét születésükkor határozzák meg, s utána az alapján anyakönyvezik.

A könyv nem nyerte el a Szerb Ortodox Egyháznak a tetszését sem, ők azt követelik, hogy vonják vissza azt.

Az oktatási miniszter is reagált, álltása szerint felülvizsgáltatják a könyvet. Valószínűleg változtatni fognak rajta, most, még, de csak azért, mert nem ment át a lakosság ingerküszöbén. Pár év múlva talán mégegszer megpróbálkoznak vele…

Gondolatok az új állami biológia tankönyvről – Nem a legjobb, de nem is tragikus

Megkezdődtek az Europride programjai, mi lesz a betiltott vonulással?

Több ezer résztvevővel tüntettek az LMBTQP-lobbi ellen a szerb ortodoxok

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)