Tanácsokkal látják el a svédek a lakosságot a téli energiahiány esetére

A couple have cold on the sofa at home with winter coat

Rögtönzött sátrakat és összebújást javasol a svéd energiavállalat a lakosság számára arra az esetre, ha szükség lesz a villamos energia lekapcsolására a tél folyamán.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Svenska Kraftnat svéd energiavállalat szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy az energiahiány súlyosbodása miatt a következő télen hosszabb-rövidebb időre áram nélkül maradnak a háztartások.

Svédország általában olyan napokon importál elektromosságot, mikor a hazai termelés nem fedezi a fogyasztást. Erre a közeljövőben nem lesz lehetőség, ugyanis Európa nagy erőkkel ügyködik azon, hogy elvágja az orosz import lehetőségét, a nukleáris erőművek lekapcsolása pedig szintén hozzájárul a példátlan energiahiányhoz.

Ugyan eddig nem volt szükség az aktiválásra, Svédországban azonban 2011 óta létezik egy készenléti terv az ilyen helyzetekre.  A kórházak és a bentlakásos egészségügyi intézmények elsőbbséget élveznek az áramellátásban, de a déli háztartásokban élők lesznek, akik először maradnak villamosenergia nélkül.

Háztartások százezrei maradhatnak áram nélkül, de ha ezt az állapotot hosszabb ideig kell fenntartani, akkor felváltva fogják a lakosokat energiához juttatni.

Az ajánlások megegyeznek az eddigiekkel: a családnak egy szobába kell gyűlni, amit a lehető legjobb szigeteléssel ellátva kell felfűteni szobahőmérsékletre, az egyedül élőknek pedig ajánlott sürgősségi helyiséget kijelölni ugyanezekkel a feltételekkel. A sátor felállítása vagy a rögtönzött, például asztal alá épített, takarókkal körbeszigetelt kunyhó is segíthet a hőmérséklet normalizálásában.

A Svenska Kraftnat szerint elkerülhető a hosszabb áramszünet, de ehhez az kell, hogy mindenki próbálja minimalizálni a fogyasztást főleg a reggeli és esti csúcsidőben. Azt ajánlják továbbá, hogy lehetőség szerint a lakosok kerüljék a főzést és helyette konzerveket vagy egyéb készételeket egyenek és a romlandókat is a szabadban tartósítsák a hűtőszekrény helyett. Gyertyát, gyufát, elemet, elemlámpát is ajánlott otthon tartani.

A Svéd Polgári Készenléti Ügynökség (MSB) szintén ajánlásokat fogalmazott meg egy esetleges vészhelyzet esetére. Az ügynökség szerint érdemes lehet felkeresni azokat a területeket, ahol még van áram, és az ott élő barátoknál vagy rokonoknál maradni.

Újabb korrupciós botrány Zelenszkij körül

Tüntetés Németországban: ne támogassuk tovább Ukrajnát!

(V4NA – Szent Korona Rádió)