Hazugságokkal próbálja menteni magát a palesztin újságírónő haláláert felelős Izrael

Májusban izraeli katonák lőtték le Ciszjordániában az al-Jazeera pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját. A Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke Izraelt tette felelőssé a tudósító haláláért. A keresztény riporter az izraeli katonák palesztin menekülttáborba való behatolásáról akart tudósítani amikor fejbelőtték. A palesztinokat terrorizáló agresszorok továbbra sem maradtak restek, hiszen az azóta megvert és megalázott újságíró után újabb védtelen tudósítónőt lőttek le.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egy amerikai szenátor visszautasítja Izrael hazugságait a meggyilkolt újságíróról. (2022. 09. 12.)

Chris Van Hollen, amerikai szenátor kedden elutasította azt az Izraeli jelentést, miszerint véletlenül ölték meg a májusban lelőtt Shireen Abu Akleh palesztin-amerikai újságírónőt. A zsidók azzal próbálnak mentegetőzni, hogy a katonájuk ellenséges tűzre válaszolt, amikor eltalálta a sajtóst, de ahogy azt a szenátor leírja, a New York Times, az Associated Press, a CNN és ​​a Washington Post és az Egyesült Nemzetek Szervezetének vizsgálatai alapján kiderült, hogy semmilyen összecsapás nem volt abban az időpontban.

Független amerikai vizsgálatot kell végezni az amerikai újságíró halálának ügyében”

-jelentette ki Van Hollen.

Izrael nem nyomoz, hanem eltussol! Állítják a palesztinok (2022. 09. 08.)

Az izraeli emberi jogi szervezet, a B’Tselem elutasította az izraeli megszálló hadsereg új jelentését az Al Jazeera újságírója, Shireen Abu Akleh meggyilkolásáról, mondván, amit a hadsereg produkált, az nem nyomozás, hanem a felelősség elhárítása, és a saját szájízük szerint való kommentár megalkotása.

“Ez nem nyomozás, hanem fehérre mosás; ez nem hiba volt, ez politika”

– mondta B’Tselem egy tweetben.

“Óriási nyilvános és nemzetközi nyomásra volt szükség ahhoz, hogy Izrael halványan beismerje, miszerint egyik katonája megölte Shireen Abu Akleh újságírónőt, ugyanakkor lerázta magáról a haláláért való felelősséget” – tették hozzá

Nem mellesleg a Quds News beszámolói szerint csak ma reggel az izraeli hadsereg megölt egy palesztint és 16 másikat megsebesített egy nagyszabású razzián Jeninben.

Izrael is beismerheti, hogy ők lőtték le az újságírónőt, de a felelősséget nem vállalják (2022. 09. 07.) 

A nyilvánosságra hozott adatok után eléggé kellemetlen volt már Izraelnek azt állítani, hogy nem ők lőtték le Shireen Abu Akleh keresztény palesztin újságírónőt. A hadsereg szakemberei azonban továbbra is állítják, hogy nincs szükség senkinek a felelősségre vonására, ugyanis “nem bizonyítható a szándékosság gyanúja”, mármint szerintük.

A jelentés hétfői közzététele után Sirín Abu Akla családja bejelentette, ők már négy hónapja tudják, hogy egy izraeli katona ölte meg az újságírónőt. A család háborús bűnnel vádolta meg Tel-Avivot, s szerintük Izrael megpróbál kibújni a felelősség alól, miután számos más vizsgálóbizottság szerint izraeli golyó végzett a riporternővel.

“Mivel Izrael nem képes felelősséget vállalni tetteiért, sürgetjük a nyomozás megindítását és tárgyalás lefolytatását a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál. Sirín meggyilkolását nem szabad a szőnyeg alá söpörni”

– jelentette be a megölt újságírónő rokonsága.

Nabil Abu Rudina, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szóvivője a jelentésre azt válaszolta, hogy az izraeli nyomozás új kísérlet a riporternő meggyilkolásáért vállalt felelősség elkerülésére.

Az USA kijelentette, hogy valószínűleg Izrael felel az újságírónő haláláért, de azért nem biztos (2022. 07. 06.)

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a független nyomozók “nem tudtak végleges következtetésre jutni” az Al-Dzsazíra újságíróját, Shireen Abu Akleh-t megölő golyó eredetét illetően, de szerintük “valószínűleg” izraeli lövések felelősek haláláért.

Az USA kormányának közleménye szerint a ballisztikai szakértők megállapították, hogy a golyó túlságosan megsérült, emiatt nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni, viszont az USSC arra a következtetésre jutott, hogy az IDF állásaiból érkező lövések a felelősek valószínűleg az újságírónő haláláért, viszont hozzátették: “nem szándékos volt”.

Az izraeli megszálló erők a gyilkossági nyomozás lezárása után közölték, hogy igazságügyi orvosszakértői vizsgálat után nem tudták megállapítani, melyik fegyverből származik a golyó, mivel annak fizikai állapota és a rajta lévő jellemzők minősége is túl rossz.

Wasel Abu Youssef, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Végrehajtó Bizottságának tagja azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megvédik az izraeli megszálló hatóságokat, és elhomályosítják az igazságot, ami egyébként teljesen nyilvánvaló.

Egy magas rangú amerikai szenátor átlátható nyomozást kér Abu Akleh meggyilkolásával kapcsolatban (2022. 06. 08.) 

Mitt Romney rangidős amerikai szenátor hétfőn felszólította Biden kormányát, hogy szorgalmazza Shireen Abu Akleh palesztin újságíró meggyilkolásának teljeskörű és átlátható kivizsgálását.

A republikánusoktól ritkaságszámba menő lépésként a szenátor levelet küldött Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, amelyben felszólította a külügyminisztériumot, hogy biztosítsa az elszámoltathatóságot Abu Akleh meggyilkolásával kapcsolatban.

“Ragaszkodunk ahhoz, hogy biztosítsák a teljes és átlátható vizsgálatot, és igazságot szolgáltasson Akleh asszony halála esetén”

– áll a levélben, amelyet Jon Ossoff, Georgia demokrata párti szenátora írt alá.

Továbbá 30 napon belül részletes válaszokat követelnek, amelyek garantálják, hogy a gyilkosság kivizsgálása a nyilvánosság előtt történik meg, úgy is, hogy Joe Biden amerikai elnök látogatást tervez Izraelbe a következő hónapban.

Romney levele nyomatékosítja az eddigi irányvonalakat. A múlt hónapban több tucat amerikai törvényhozó írt alá egy levelet, amelyben azt követelték, hogy az FBI vizsgálja ki Abu Akleh meggyilkolását.

“Elfogadhatatlan egy amerikai állampolgár és egy konfliktusövezetben riportot készítő újságíró megölése” – áll a levélben.

Újabb ártatlan palesztin újságírónőt lőttek le izraeli katonák (2022. 06. 02)

A 31 éves Ghafran Waransa esett áldozatul Izrael agressziójának, amikor a Ciszjordánia déli részén található al-Aroub nevű menekülttábor közelében mellkason lőtték. Szerencsétlen újságírőnőt azzal vádolják, hogy késsel támadt a kiképzett és felfegyverzett katonákra, ami valljuk be elég hihetetlen.

A lövés után a katonák még a megfelelő orvosi ellátásban is akadályozták a nőt, ami tovább súlyosbít bűnükön, és arra enged következtetni, hogy nem önvédelemből ölték meg áldozatukat. Mire 20 perc késéssel kórházba szállították, a palesztin hölgy annyi vért vesztett, hogy nem sikerült megmenteni az életét. Ghafran Waransának nem ez volt az első összetűzése a terrorállammal, hiszen tavaly három hónapig egy izraeli börtönben tartották fogva.

Az MBC 1 csatorna tudósítója, Haya Yasmeen is az izraeli katonák áldozatává vált (2022. 06. 01)

A nemzetközi hírcsatorna tudósítónője, az Izrael által megszállt Hebron városában készített felvételeket stábjával egy dokumentumfilmhez, amikor rájuk támadtak. Az agresszív izraeli katonanők először ütni verni kezdték az áldozatot, majd egy helységbe vitték, ahol levetkőztették őt fegyver után kutatva, de egyértelmű, hogy csak a riporter megalázása volt a cél, és hogy elvegyék a kedvét a forgatástól.

A támadás nagy port kavart és még az USA is kivizsgálást kért az ügyben, de az izraeliek által elkövetett jogsértések általában semmilyen következménnyel nem járnak.

A CNN is megerősítette, hogy célzott lövéssel gyilkolták meg az újságírót (2022. 05. 26)

Az újságírónő lelövésének körülményeit rekonstruálta a CNN 11 videó elemzésével és 8 szemtanú beszámolója alapján. Az elemzés szerint nagyon valószínű, hogy az al-Dzsazíra hírtelevízió 51 éves munkatársával egy izraeli katona célzott lövése végzett.

A CNN szerint az újságíró csoport pozíciója alapján jól elhatárolható volt a menekülttábor másik felén lévő fegyvereket használó palesztinoktól. A média képviselői feltűnő megkülönböztető jelzést is viseltek, sőt a lövés pont akkor dördült el, amikor a zsidók felé tartottak, hogy nyomatékosítsák számukra a sajtó jelenlétét.

“Az egyik jármű lőréseiből fegyvercsövek bukkantak elő, az egyikből tüzet nyitottak Sirínre. Ott álltunk, láttuk, mi történt”

– közölte az egyik szemtanú.

A CNN birtokába került egy helyi férfi által készített 16 perces felvétel is, melyen látszik, ahogy Abu Akleh és a csoport másik tagja elindul, hallatszanak a lövések, majd az, ahogy az újságírónő elfordítja fejét az első sorozat elől.

A szemtanúk beszámolóin és a videókon túl az amerikai hírcsatorna szakértők segítségével egyéb közvetett bizonyítékokkal is alátámasztotta az izraeli erők felelősségét:

  • a lövések hangjából kiszámolható, hogy 177-197 méterről nyitottak tüzet. Ez a távolság egybevág az izraeli hadsereg jelentésében megadottal,
  • a fent említett 16 perces videófelvételen a háttérben homályosan látszik egy izraeli páncélozott jármű, mely feltűnik a Dzseninbe benyomuló izraeli katonák nyilvánosságra hozott testkamerás videóin is,
  • az újságírónő körüli becsapódásnyomok olyan kis szórást mutatnak, ami kizárja azt, hogy egy eltévedt lövedék ölte meg Abu Akleht,
  • tudatos célpontválasztásra, célzott lövésekre utalhat az is, hogy a CNN a videók alapján igazolni tudta az újságírócsoport tagjainak állítását, miszerint a közvetlen környéken nem voltak sem palesztin fegyveresek, sem tűzharc, sem kődobálás. A helyszínek azonosítása alapján a tűzharc az újságírócsoporttól távolabb, az izraeli egység túloldalán bontakozott ki. Izrael korábban állította, “elképzelhető”, hogy Abu Akleh egy tüzelési zónába sétált be, és ezért érhette találat, azonban ez a feltételezés nehezen tartható, ha abban az irányban nem alakult ki korábban tűzharc.
Shireen Abu Akleh a találat után

(Telex nyomán) 

A temetésen sem bírtak magukkal a zsidók – Megtámadták a halottas menetet a rendőrök (2022. 05. 16)

A Quds News Network híradásai szerint Shireen Abu Akleh temetésén megtámadták a halottas menetet, s a koporsóvívőket is a cionista rendőrök. Az esetet nem kell bővebben kommentálnunk, a videókon magukért beszél az izraeliek viselkedése:

Az újságírónő gyászolóira támadtak, testvérét előállítottak, erőszakkal hatoltak be egy templomba a zsidók

Az izraeli katonák még a gyászszertartást sem tartották tiszteletben.  Az agresszív viselkedést tanúsító izraeli fegyveresek betörtek a Jeruzsálem közelében helyezkedő Beit Hania település templomába és annak közelében lévő lakóépületbe ahol a meggyilkolt újságírónő rokonai siratták a elhunytat.

Az izraeli katonák erőszakkal elakarták kobozni a gyászolóktól a palesztin zászlókat. A dulakodástban egy palesztin hölgy súlyosan mgsérült. Az egyik izraeli katona eltörte a kezét, emiatt kórházba kellett szállítani.

A meggyilkolt keresztény újságírónő testvérét Antoun Abu Akleht az izraeli katonák a temetés napján letartóztatták ás kihallgatásra elvitték.

A megszálló erők minden erővel próbálták megakadályozni, hogy az egybegyűlt tömeg tisztesség szertartás keretein belül búcsúztassák el a martírhalál halt újságírónőt.

Beit Haninában és a Farnsawy kórház előtt összegyűlt tömeget rendszerint provokálták az izraeliek, és többször megpróbálták megakadályozni, hogy felhozzák a palesztin nemzeti lobogót.

Több szervezet felszólítása ellenére Izrael továbbra se ismeri el hibás voltát a nő halálában.

Korábban írtuk:

A palesztin egészségügyi tárca szerint Shireen Abu Akleht az izraeli katonák Jeninben  célzott támadás során fejbelőtték. A keresztény nőt azonnal kórházba szállították, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és nem zárták ki, hogy Abu Akleht “palesztin fegyveresek találták el”.

Az 51 éves, Jeruzsálemben született keresztény Shireen Abu Akleh az utóbbi két évtizedben az izraeli és palesztinai Al-Jazeera hálózat jól ismert riportereként dolgozott.

Ali Samudi a megölt újságíró kollégája szerint távol voltak minden tűzharctól. A menekülttábortól legalább háromszáz méterre voltak, ahonnan követték az izraeli hadsereg utasításait, és elkerülték azt a területet ahonnan a palesztin fegyveresek tartózkodtak.

A szemtanúk szerint az izraeli katonák három célzott lövést mértek az Al-Jazeera csapatára. Először Ali Samudi sérült meg, majd a második egyenesen Shireen Abu-Akleh fejét érte. A harmadik lövés célt vesztett. A lövésekből arra lehetett következtetni, hogy egy izraeli mesterlövész támadta meg az Al-Jazeera stábját.

A hét fős stáb mindegyik tagja sajtó feliratú mellényt és sisakot viselt. Ezt a tényt a nyilvánosságra került felvételek is megerősítették.

“Elítéljük a szörnyű bűncselekményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a médiát üzeneteinek átadásában. Az izraeli kormányt és a megszálló erőket tartjuk felelősnek Shireen kolléga meggyilkolásáért. Követeljük, hogy a nemzetközi közösség ítélje el és számoltassa el az izraeli megszálló erőket Shireen Abu Akleh sebesülése és megölése miatt”

– jelentette ki közleményében az al-Jazeera.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a palesztinokkal közös patológiai vizsgálatot javasolt, és a haláleset kivizsgálására is közös vizsgálóbizottság felállítását ígérte. A koalícióból jelenleg időlegesen távol lévő arab Raám párt nemzetközi grémiumot kért az újságírónő halála körülményeinek feltárására.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint március vége óta 30 palesztint öltek meg izraeli egységek. Néhányan közülük erőszakos terrortámadást követtek el, mások katonákkal csaptak össze, de vannak köztük eltévedt lövedékek miatt meghalt fegyvertelen áldozatok is.

Az amerikai állampolgársággal rendelkező újságírónő megölését Washington is elítélte, és kivizsgálást szorgalmaz.

A palesztin keresztény újságírónőt több ezer muszlim és keresztény jelenlétében temették el ideiglenesen  Jeninben. Az Abu Akleh család kérésére a Jeruzsálemi Görögortodox Egyház és a Palesztin Hatóság szülővárosában Jeruzsálemben akarják végső nyugalomba helyezni.

Izrael idén is diszkriminálta a húsvétra zarándokló keresztényeket

Izrael jóváhagyta ezer palesztin deportálását

(Orientalista.hu, Quds News, Telex nyomán Szent Korona Rádió)