A japán bíróság döntött: továbbra is tiltott az aberrált házasság

Egy japán bíróság hétfőn kimondta, hogy az országban az azonos neműek házasságának tilalma nem alkotmányellenes, ezzel hosszútávra elhallgattatva az LMBTQP aktivistákat.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Három homoszexuális pár – két férfi és egy nő – nyújtotta be az ügyet az oszakai kerületi bírósághoz, amely mindössze a második, amelyet Japánban ebben a kérdésben tárgyaltak. Amellett, hogy a bíróság elutasította azt az állításukat, miszerint a házasságkötés tilalma alkotmányellenes, még elutasította a páronként 1 millió jen (7400 dollár) kártérítésre vonatkozó követelésüket is.

Az ítélet végre szertefoszlatta az aktivisták azon reményét, hogy nyomást gyakorolhatnak a kormányra, hogy foglalkozzon a kérdéssel, miután egy szapporói bíróság 2021 márciusában annak a keresetnek adott igazat, amely szerint az azonos neműek házasságának megtiltása alkotmányellenes.

“Ez igazán kiábrándító. A szapporói ítélet után ugyanilyen vagy még jobb ítéletben reménykedtünk.”

– mondta Gon Matsunaka, egy tokiói LMBTQP-aktivista.

Japán alkotmánya szerint a házasság mindkét nem kölcsönös beleegyezésén alapul. De az azonos nemű párok élettársi jogainak múlt heti tokiói bevezetése, valamint a közvélemény-kutatások növekvő támogatottsága növelte az aktivisták és az ügyvédek reményeit az oszakai ügyhöz.

A jelenlegi szabályozás

A japán jog ázsiai viszonylatban bizonyos területeken viszonylag liberálisnak számít, de a kontinensen belül csak Tajvanon legalizálták az azonos neműek házasságát.

A jelenlegi japán szabályok szerint az azonos nemű párok tagjai nem köthetnek törvényes házasságot, nem örökölhetik egymás vagyonát, és egymás gyermekei felett sem rendelkeznek szülői jogokkal.

Bár az egyes önkormányzatok által kiállított élettársi kapcsolatokról szóló igazolások segítik az azonos nemű párokat abban, hogy együtt béreljenek lakást, és kórházi látogatási joggal rendelkezzenek, nem biztosítják számukra a heteroszexuális párokat megillető teljes körű jogokat.

A múlt héten a tokiói prefektúra kormánya törvényt fogadott el az azonos neműek élettársi kapcsolatáról szóló megállapodások elismeréséről, ami azt jelenti, hogy a Japán lakosság több mint felét lefedő önkormányzatok már rendelkeznek ilyen elismeréssel.

Bár Fumio Kishida miniszterelnök azt mondta, hogy a kérdést alaposan meg kell fontolni, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) nem tervezi a kérdés felülvizsgálatát vagy törvényjavaslatot, bár az LDP egyes vezető személyiségei támogatják a reformot.

Közvéleménykutatás, gazdasági érvek

Egy közelgő tokiói ügy azt jelenti, hogy a nyilvános vita folytatódni fog a kérdésről, különösen a fővárosban, ahol a helyi önkormányzat tavaly év végi közvélemény-kutatása szerint nagyjából 70%-uk támogatja az azonos neműek házasságát. Az aktivisták szerint az azonos neműek házasságának legalizálása mind társadalmi, mind gazdasági szempontból messzemenő következményekkel járna, mivel megkönnyítené a vállalatok számára a tehetséges munkavállalók vonzását és megtartását, és még a külföldi cégek idecsábítását is elősegítené a világ harmadik legnagyobb gazdaságába.

LMBTQP-hiszti: “Szeretettel akarnak felénk fordulni!”

A törvényeket be kell tartatni! – Kuvait nem nézi jó szemmel az LMBTQP propagandát

(Helló Magyar nyomán Szent Korona Rádió)