Viszik a magyarokat katonának, a házaikba ukránokat költöztetnek

Aki katonai kiképzésben részesült, és megkapta a behívót a hadseregbe, annak nincs esélye megúszni – ezt mondta Badó Zsolt, a Kárpátalja hetilap szerkesztője. A besorozottak helyére pedig a keleti részekről érkezőket költöztetik. Már csak az a kérdés, hogy lesz-e hova hazamenni a frontról esetlegesen visszatérőknek. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Rakétatámadás, benzinhiány, erőszakos sorozás. Kárpátalján is érződik a háború. Vonat már alig jár, a menekültek már ellepték a városokat. Aki kapott valamilyen katonai kiképzést, azokat már elkezdték erőszakosan begyűjteni. Kimegy a behívó egyszer, kétszer, harmadszor, majd mennek az állig felfegyverzett rendőrök, és az ágy alól is kihúzzák. Ez nem a Hair világa, nem segít, ha fogjuk és széttépjük a behívót – fogalmazott az újságíró.

Kifejtette: ő maga nem volt katona, ezért egyelőre nem kapott behívót, de nem zárja ki, hogy később ő is megkapja a levelet.

“Bevallom, aggódva lesem a postást”

– mondta.

Beszámolt arról is, hogy a kollégái többsége már elmenekült Magyarországra, és onnan dolgoznak. Ők addig mentek, amíg szabad volt az út, más ismerősei pedig úgy jutottak át a határon, hogy egy nagyobb összeget tettek az útlevelükbe.

Az interjúban Badó Zsolt azt is kifejtette, hogy Beregszászon nem tartanak attól, hogy becsapódik egy rakéta, mivel az már nagyon közel van a határhoz és a NATO-hoz. Ennek ellenére sokan elhagyták Kárpátalját is. Az így és a sorozás által megüresedett házakba így viszont rendszerint kelet-ukrajnai menekülteket költöztetnek be.

“Az is működik már, hogy a hatóságok közreműködésével üres házakba költöztetik be a háború elől menekülőket, egyelőre még az a gyakorlat, hogy ilyenkor felhívják a tulajdonost, és a beleegyezését kérik”

– fogalmazott, hozzátéve azt is, hogy a falvakban még viszonylag kevesen vannak, de a városokat már elárasztották.

“Beregszász tele van keletről jött menekültekkel, az itteni magyar főiskola, a színház, a magyar gimnázium épülete és kollégiuma is megtelt velük, jelenleg az intézmények tanárai gondoskodnak róluk”

– vázolta a helyzetet.

Belehal Kárpátalja a háborúba – már 2014 óta, csak a médiának akkor nem volt fontos, hogy mi zajlik Ukrajnában

Frissítve: A Kárpátaljára szánt adományok 70%-át veszi el az ukrán hadsereg

(Index nyomán Szent Korona Rádió)