Feléledhet az arab ellenállás Izraellel szemben? – Irak és Algéria is kriminalizálná a zsidókkal való kapcsolat normalizálását

Izrael, mint a Közel-Kelet rendjének megbontója ékelődik be, s magatartása sem arra ösztönzi szomszédait, hogy barátságot kössenek vele. Az elmúlt időszakban azonban sajnos több hagyományosan Izrael-ellenes állam kötött különböző érdekekből megbékélési szerződéseket a zsidó állammal. A trendre azonban nem ül fel mindenki. Irak és Algéria is bekeményítene. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

Algériai törvényhozók kedden benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely kriminalizálná az Izraellel való kapcsolatok normalizálást, beleértve a szabad utazást, illetve a Tel-Avivval való bármilyen közvetlen vagy közvetett érintkezést – jelentette az Anadolu Agency.

Youssef Ajesa, a Movement of Society for Peace képviselője azt mondta az Anadolu Agency-nek, hogy “pártja képviselőcsoportja nevében nyújtotta be a törvényjavaslatot a parlamentnek”. A Movement of Society for Peace egy iszlám párt, amely az algériai parlament legnagyobb ellenzéki tömbjét alkotja. A párt vezetése ugyanakkor megerősítette, hogy mindezek mellett támogatja az ország külpolitikáját.

“A párt megpróbált más csoportokat bevonni a törvényjavaslathoz, de nem kapott választ, ezért kezdeményeztem, hogy a képviselőcsoport nevében nyújtom be”

– mondta Ajesa.

A törvényjavaslat hét cikkelyt tartalmaz, amelyek célja “a cionista entitással (Izrael) való normalizálás kriminalizálása”, valamint az Izraellel való kapcsolattartás vagy az Izraelbe és onnan történő utazás megtiltása.

Az országgyűlés első kamarájának egyszerű többsége szükséges ahhoz, hogy a törvényjavaslat a második kamara elé kerüljön végső jóváhagyásra.

Algéria egyéként sem áll semmilyen diplomáciai vagy kereskedelmi kapcsolatban Izraellel, ez a cselekedet széleskörű politikai és népi támogatást élvez. A hatóságok is megerősítették, hogy nem hajlandók kapcsolatokat létesíteni az állammal, amíg véget nem vetnek a több évtizedes megszállásának, és létrehoznak egy független Palesztin Államot, melynek fővárosa Jeruzsálem.

Nem ezek az első intézkedések az Izraeli elnyomás megszűntetése érdekében, ugyanis az iraki parlament a múlt héten első olvasatban részesítette azt a törvényjavaslatot, amely meg akarja tiltani a velük való kapcsolatok normalizálását vagy létrehozását.

Az iraki parlament múlt szerdán ülésezett, és megválasztotta a jogi bizottság tagjait. Első munkájaként a bizottság megvizsgálta “Normalizálás és a kapcsolatok létrehozásának betiltása a cionista entitással” törvényjavaslatot, amelyet később megvitatásra elküldtek a képviselőknek, és a kurdisztáni régióra is vonatkozni fog.

“A törvényhozás első olvasatba adta a törvényjavaslatot”

– áll a bizottság múlt szerdai közleményében.

A törvényjavaslat szinte minden tisztviselőnek – beleértve a kurdisztáni régiót, a kormányzati intézményeket és a médiát is – előírja, hogy tartózkodjanak az Izraellel való kapcsolatok kialakításától. Fő része kriminalizálja a “cionista entitással” való kapcsolatok normalizálását, utalva Izraelre, amellett, hogy

“tiltja a diplomáciai, politikai, katonai, gazdasági és kulturális kapcsolatok létesítését és minden egyéb kapcsolatok a megszálló cionista entitással.”

A lépésre hetekkel azután került sor, hogy a Muqtada al-Sadr, az ország októberi parlamenti választásainak győztese, felszólította tagjait egy ilyen törvényjavaslat benyújtására.

Sadr azt mondta, hogy “a normalizálás kérdése és az izraeli ambíciók, hogy uralják szeretett Irakunkat” volt az egyik fő oka annak, hogy a Sadrist Mozgalom ismét részt vett a választási folyamatban.

Az arab világ nagy része és a palesztinok árulásnak minősítették azon lépést, melynek során négy arab ország – az Egyesült Arab Emírségek, Szudán, Bahrein és Marokkó – az úgynevezett Ábrahám-egyezmény részeként diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel.

Szeptemberben több mint 300 kurd, szunnita és síita részvételével konferenciát tartottak a kurdisztáni régió fővárosában, Erbilben, amely Irak Ábrahám-egyezményhez való csatlakozását szorgalmazta.

A konferenciát azonban széles körben elítélték Irakban, ami arra késztette az iraki igazságszolgáltatást, hogy elfogatóparancsot adtak ki a konferencián résztvevők ellen.

Összecsapások a palesztinok és zsidók között – Izrael megalakulását az Al-Aksza ostromlásával ünnepelték (frissítve)

“Zsidó-kereszténység” – avagy amikor izraeli rendőrök támadnak a húsvéti szertartásra tartó keresztényekre

(Quds News Network nyomán Szent Korona Rádió)