Megoldás: abortusz helyett Kirill pátriárka egyházi gondozásba fogadná a nem kívánt gyermekeket

Az orosz ortodox egyházfő Kirill pátriárka csütörtökön egy videóüzenetben beszélt arról, hogy azok a nők, akik nem tudják önállóan felnevelni a gyermekeiket ne az abortuszt válasszák, hanem adják őket egyházi gondozásba. A lépés igen előremutató lenne, és az abortuszok számát is jelentősen csökkenthetné. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

Az orosz média idézte pénteken Kirillt, Moszkva és egész Oroszország pátriárkáját, aki előző nap a szociális szolgálatnak szentelt egyházi gyűlés résztvevőihez intézett videóüzenetében beszélt erről.

“Ha egy nő meg akarja tartani a gyermekét, az egyháznál feltétlenül segítenek neki. (…) Ha nem tudja felnevelni a gyerekét, de megszülte vagy kész megszülni, ne ölje meg, szülje meg, és adja oda nekünk, az egyháznak”

– hangoztatta az egyházfő.

Kirill szerint az egyház sosem fogja akadályozni az anyákat abban, hogy látogassák az egyházi gondozásba adott gyereküket, és “érezzék az együvé tartozást”. A pátriárka szerint éppen ellenkezőleg: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megszilárduljon a családjuk, amely – ha nem is teljes, de – értéket képvisel Isten és a haza előtt.

A BBC orosz hírszolgálata azonban a pátriárka beszédével kapcsolatosan megszólaltatott jogászokat, akik azt mondták, hogy a hatályos törvények szerint a gyermekéről lemondó anya nem adhatja egyházi gondozásba a gyermekét. A valamilyen oknál fogva szülők nélkül maradt gyerekek állami gyermekotthonokba kerülnek, ráadásul csakis abban az esetben, ha nincsenek olyan rokonaik, akik hajlandóak örökbe fogadni vagy gondozásba venni őket. Egyházi fenntartású nevelőotthonok sincsenek Oroszországban, ezért a pátriárka által javasolt eljáráshoz törvényi keretet kéne biztosítani.

Vahtang Kipsidze egyházi szóvivő ezzel kapcsolatban egy moszkvai rádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy a pátriárka egyházi menhelyekre utalt beszédében.

Kipsidze szerint ki fogják dolgozni az ahhoz szükséges jogi és gyakorlati megoldásokat, hogy egyházi menhelyekre vagy “egyházi családokhoz” kerüljenek az ilyen gyerekek.

A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz ortodox egyház jelenleg több mint 4500 szociális intézményt működtet, köztük több mint 350 irgalmas nővéri szolgálatot, illetve 77, várandós és gyermekeiket nevelő anyáknak fenntartott menhelyet, illetve több száz olyan intézetet tart fenn, ahol idősöket, rokkantakat, drogfüggőket és hajléktalanok gondoznak az egyházi szolgálatban álló nővérek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban a családok jobb megsegítése mellett foglalt állás. Szerinte részben az alacsony jövedelmek miatt születik kevés gyerek Oroszországban.

Tavaly félmillióval, 146,2 millióra csökkent az ország lakossága, részben a koronavírus-járvány okozta halálesetek miatt. A demográfiai mutatók azonban évek óta romlanak, ami a családok nehéz pénzügyi helyzetével is összefüggésbe hozható. Ezzel együtt a regisztrált abortuszok száma is csökkent: közvetlenül a Szovjetunió összeomlása után: 1992-ben mintegy 3,5 millió abortuszt hajtottak végre Oroszországban, tavaly pedig félmilliót, a csökkenés azonban nem a felelősségteljesebb szexualitásnak köszönhető, hanem a fogamzásgátlókhoz való könnyebb hozzáférésnek.

Parazitának nevezik a magzatokat az Aldi abortusz-támogató reklámfilmjében

Könnyen hozzájutható abortusz tablettával ölte meg majdnem gyermekét – meggondolta magát, most boldog édesanya

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona rádió)