“A parancsnokon múlik, hogy ágyútöltelék leszel-e” – Az ukrán frontot megjárt külföldi katonák tapasztalatai

Ahogy arról már korábban is írtunk, az Ukrajnába érkező, oroszok ellen harcolni kívánó önkéntesek az elképzeléseiktől merőben különböző dolgokat tapasztalnak a fronton. Íme néhány újabb katona, akik elmondták milyen állapotok is uralkodnak valójában az ukrán hadseregnél. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egyes ukrán tisztviselők azt állítják, hogy eddig már több mint 20 ezer külföldi katona érkezett a világ 52 országából, hogy segítsen az oroszok elleni harcban, Mamuka Mamulashvili pedig, aki egy 2014-ben Ukrajnában felállított nemzetközi dandár parancsnokaként szolgál, előrevetítve elmondta, hogy szerinte a “[Zelenszkij] Nemzetközi Légiójához csatlakozni vágyók 70 százaléka már visszafordult, a megérkezők pedig túl türelmetlenek a harc kivárásához. Ez nem háborús turizmus”.

“Valószínűleg már jóval azelőtt eltalálnak, hogy valaha is lehetőségük lenne tűz párbajozni bárkivel is, pedig a legtöbben ezt szeretnék” – figyelmeztetett Matt Robinson, brit önkéntes, kijevi katonai kiképző. Megjegyezte azt is , hogy az orosz-ukrán konfliktus elsősorban tüzérségi háború, ahol a katonák az idejük nagy részét fedezékben töltik, nem pedig egymásra lövöldözve. Különösen nehezíti továbbá az önkéntesek dolgát, hogy egy részük csak alapvető túlélési ismeretekkel rendelkezik, a harcászathoz pedig nem ért.

Hatalmas meglepetést okozva az Irakban vagy Afganisztánban tapasztalatot szerző katonák, azt állítják, hogy a közel-keleti, ósdi technológiával felszerelt arabokkal a sivatag közepén sokkal könnyebb elbánni, mint Oroszországgal.

“Mi vagyunk itt az esélytelenek, és bármit is mondanak az oroszokról, ők egy profi hadsereg, és rengeteg hi-tech felszerelést használnak.”

Mivel a külföldről érkezőknek 3 éves szerződést kell aláírniuk, amellett, hogy az életüket teszik kockára Ukrajnáért, sokan inkább a hadseregtől függetlenül próbálnak akciókat végrehajtani. Ez annak is betudható továbbá, hogy az ilyen újoncokra nem vár jobb sors, mint hogy létfontosságú információk és fegyverzet hiányában küldik őket az ukránok a legveszélyesebb bevetésekre – tudhatjuk meg egy Michel nevű volt amerikai katonától.

“Ágyútöltelékként végezheted, ha rossz parancsnokot kapsz, és veszélyes úgy a harctérre menni, hogy nem egyeztetsz másokkal – a sajátjaid is megölhetnek” – folytatta.

“Van korrupció is, alapvető felszerelések tűnnek el. Ott lesznek a fegyverek lőszer nélkül, vagy nincs testpáncél vagy orvosi felszerelés. Mindannyian lelkesen harcolunk, de nem könnyítik meg a dolgunkat”.

Az oroszok részéről indított offenzíva kezdete után az ukránok még mindenkinek vízumot ígértek, aki segít, de ezt ezt először a katonai tapasztalattal rendelkezőkre szűkítették, majd teljesen megszüntették, hiszen néhány hónap alatt sikeresen rájöttek, hogy a fogalmatlan civilek sok esetben több kárt okoznak, mint hasznot, főleg, ha fogytán a lőszer, ahogy azt ők állítják.

Valószínűleg az sem növeli az Ukrajnába érkezők önbizalmát, hogy Moszkva emlékeztetett mindenkit, a nemzetközi jog szerint sem illeti meg a zsoldosokat, hogy élvezzék a harcos státusszal járó előnyöket.

Német és lengyel katonai célú biológiai kutatások is folytak Ukrajnában

Fehér zászlós civil járműveket lőtt szét az ukrán hadsereg – Hol vannak a háborús bűnökért hisztizők?

(Orientalista – Szent Korona Rádió)