Továbbra is tagadja a nyugati média, hogy az USA támogatná az ukrán biológiai fegyver laborokat

Az oroszok már hónapok óta az ukrán biológiai fegyverekre hivatkoznak, és a laborjaik amerikai összeköttetéseire. Nemrégiben nyilvánosságra is hoztak néhány titkosszolgálati információt melyek szintén erre utalnak, valamint más körülmények is megerősítik a laborok létezését. A nyugati média mégis kényszeres tagadással próbálja mosdatni a hátországra is komoly veszélyeket jelentő fegyvereket gyártó Ukrajnát, és az azt támogató USA-t.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ukrajnai háború kezdete óta visszatérő orosz állítás, hogy Ukrajnában amerikai és német segítséggel titkos laborokban készülnek biológiai fegyverek, melyekről bizonyítékok is kerültek már a nyilvánosság elé. A nyugati szakértők és médiumok ennek ellenére bizonygatják, hogy ezek az állítások teljességgel alaptalanok.

Vlagyimir Putyin még áprilisban biológiai fegyvereket előállító nyugati laborok hálózatáról beszélt Ukrajnában. Hozzátette, hogy a katonai művelet egyik célja ezeknek a felszámolása. Erre kontrázott rá az orosz védelmi tárca, állítva: bizonyítékai vannak, hogy Kijev biológiai fegyvereket állít elő laboratóriumaiban a Pentagon irányítása mellett. A vádat Kijev és Washington határozottan tagadta.

A tömegpusztító, köztük a biológiai fegyvereket az 1975-ben életbe lépő biológiai és toxinfegyvertilalmi egyezmény korlátozza. Pontosan leírva és szabályozva, hogy nem lehet gyártani, tárolni, szállítani ezeket, sem pedig harcban vagy azon kívül bevetni. Ugyanakkor nagyon szűk mezsgye húzódik meg a polgári és a katonai célú kutatás és fejlesztés között ezen a területen, amelyet ügyes húzással át lehet lépni.

Ukránpárti szakértők a mostani orosz kijelentéseket is inkább a dezinformáció kategóriájába sorolják, és félelemkeltésre hivatkoznak, a bebizonyosodott tények ellenére is. Egy biológiaifegyver-ellenőrzési szakértő szerint

vannak amerikai és német támogatással működő laborok Ukrajnában, azonban az ott folyó kutatások nem titkosak, sőt bármikor ellenőrizhetők.

Ezzel a kijelentéssel gyakorlatilag beismerték, hogy vannak nyugatról pénzelt biológiai laborok, de az állítás második felében az előzőeket figyelembe véve közel sem lehetünk biztosak.

John Gilbert, egy amerikai biológiai, nukleáris- és vegyifegyver-leszerelési szakértő, aki dolgozott volt szovjet utódállamokban, például Ukrajnában, állítja, hogy ez szándékos orosz hazugság. A kilencvenes években az amerikai kormányzat szakértői dolgoztak a volt szovjet utódállamokban a tömegpusztító fegyverekkel. Állításuk szerint a leszerelés, semlegesítés, volt a fő irányvonal, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek,  és a világ zsarolható legyen, de valószínűleg csak a saját kezükre játszották a fegyvereket ugyanazt a végeredményt elérve ezzel. Gilbert szerint

az USA pénzelt számos, kórokozókkal – mint baktériumok, vírusok – kapcsolatos kutatást, amelyek arra irányultak, hogy ezek a kórokozó miként szaporodnak, terjednek.

A 2002-es amerikai lépfenés támadások után Kijev és Washington 2005-ben aláírt egy megállapodást, mert félő volt, hogy az is és a 2003-ban kitört SARS-fertőzés is biológiai támadás része volt.

A 2013-ban indított Német Biobiztonsági Program, keretében például a német hadsereg mikrobiológiai intézete is együttműködik a harkivi kísérleti és klinikai állatorvosi gyógyintézettel.

További orosz feltételezések szerint Kijev segít Washingtonnak kifejleszteni egy úgynevezett etnikai biofegyvert.

Ennek pedig az a lényege, hogy a fegyver különböző etnikumokat vesz csak célba, például az oroszokat, és rájuk nézve halálos.

Richard Guthrie, brit szakértő elismeri, hogy a hetvenes években, a dél-afrikai apartheid idején már voltak ezzel kapcsolatos kezdeményezések.

Biden fia finanszírozta az ukránok biológiai fegyverének fejlesztését

A WHO felszólította a vírusok megsemmisítésére a biológiai- és atomfegyvert fejlesztő Ukrajnát (frissítve)

(Index nyomán Szent Korona Rádió)