Köddé vált “Kijev Szelleme” – Soha nem is létezett

Az orosz-ukrán háború kitörése óta “rémisztgetnek” az ukik “Kijev Szellemével”, egy kivételes tehetségű pilótával, akivel majd meggyűlik a bajuk a liberálisok által az antirasszizmus és antietnicizmus jegyében “orkoknak” nevezett támadóknak. A szuperhős “sajnos” csak kitalált volt, mindegy, egy jó Marvel film még lehet belőle. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

A közösségi médiában “Kijev Szelleme” egy katonai hős, egy ász vadászpilóta volt, akit azért üdvözöltek, mert állítólag több orosz repülőgépet is lelőtt. A történetek alig néhány nappal a háború után kezdődtek, és hónapokig terjedtek, hivatalos ukrán beszámolókkal megerősítve.

Ám szombaton az ukrán hatóságok elismerték, hogy a legendás pilóta mítosz.

“A Kijev szelleme egy szuperhős legenda, akinek karakterét ukránok alkották meg!” – közölte az ukrán légierő a Facebookon.

A nyilatkozat azután érkezett, hogy több sajtóorgánum is közzétett olyan híreket, amelyek tévesen Stepan Tarabalka őrnagyot azonosították a becenév mögött álló emberként. Tarabalka élő pilóta volt, aki március 13-án halt meg légiharc közben, és posztumusz megkapta az Ukrajna Hőse címet – közölte az ukrán légierő a múlt hónapban.

De nem ő volt “Kijev szelleme” – áll az erők szombati közleményében.

“A Kijev szellemének haláláról szóló információ téves” – írta meg az ukrán légierő is szombaton a Twitteren közzétett külön bejegyzésében.

A legenda már egy nappal azután felbukkant, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, amikor a közösségi oldalak felhasználói bizonyítékok nélkül kezdtek terjeszteni egy névtelen vadászpilótáról szóló híreket, aki egymaga lőtt le több orosz gépet. A közösségi médiában mémek, nem kapcsolódó fotók és még egy repülésszimulátoros videojáték felvételei is terjedtek, és azt állították, hogy “Kijev Szellemét” mutatják be harc közben.

Petro Porosenko volt ukrán elnök február 25-én tweetelt egy fotót, amelyet az ukrán védelmi minisztérium három évvel korábban osztott meg, hamisan azt állítva, hogy “Kijev Szelleme” látható, aki hat orosz pilótát lőtt le.

Két nappal később Ukrajna hivatalos Twitter-fiókja megosztott egy videót, amely ugyanazt a képet, valamint harci vadászgépekről készült felvételeket tartalmazott, lüktető zenére, a következő felirattal: “Az emberek “Kijev Szellemének” hívják. És helyesen – ez az UAF ász uralja fővárosunk és országunk egét, ezáltal máris a megszálló orosz repülőgépek rémálmává vált.”

Ugyanezen a napon az ukrán biztonsági szolgálat, az SBU ugyanazt a régi fotót osztotta meg a Telegramon, de ők már azt állították, hogy 10 repülőgépet lőtt le.

Mire pénteken a hírügynökségek, köztük a Times of London, hamisan Tarabalkaként azonosították a pilótát, a jelentések szerint a szellem áldozatainak száma 40 gépre emelkedett. A The Times később frissítette történetét, hogy tükrözze a légierő új álláspontját “Kijev szellemével” kapcsolatban.

Természetesen most mindenki megnyugszik, az ukránok részéről elég egy “bocsi, hazudtunk” szókapcsolat, és már senki sem mérges rájuk, merthogy szegényeknek most minden eszközt be kell vetniük a győzelemre, és egyébként is az “orkok” ellen viselnek háborút. Miért ne dezinformálhatnának úgy, ahogyan akarnak?

Veszélyben a jogállamiság fellegvára – Putyin aljas támadása a Szójalátte diaszpóra ellen

Harci delfinek az orosz-ukrán fronton – Nem először használják a vízi emlősöket harci körülmények között

(AP News nyomán Szent Korona Rádió)