Megtiltották az újságíróknak az Azov nácizását, ezért a zsidó firkász lemondott

Az orosz- és magyarellenes, soviniszta Azov zászlóalj egyre kegyetlenebb tetteket hajt végre, a liberális sajtó azonban igyekszik őket mosdatni. Annak ellenére, hogy tömve vannak náci jelképekkel, és még a saját szóvivőjük is beismerte, hogy jónéhányan “neonácik” közülük, a baloldali sajtó megtiltotta szerzőinek, hogy ilyen kifejezéssel bélyegezzék őket. Persze a zászlóaljnak köze sincs a valódi jobboldalisághoz, gyakorlatilag a sovinizmus élteti őket, és azt mossák össze a nacionalizmussal.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Lengyelország egyik legismertebb újságírója, Konstanty Gebert közölte, hogy kilép a sokak által az ország legjelentősebb újságjának tartott lapból, miután az követelték tőle, hogy az ukrán Azov zászlóaljat “neonáci” helyett “szélsőjobboldali”-ként jellemezze. A valóban rendkívüli módon soviniszta Azov az ukrán hadseregen belül néhány ezer katonából álló kis alegység, gyakran visel “náci” jelképeket a ruházatán és zászlóin.

A zsidó származású Gebert csütörtökön jelentette be lemondását a rovatvezetői pozíciójából a Gazeta Wyborczánál.

“Ha nem tudunk megegyezni a lényeges dolgokban, akkor el kell válnunk egymástól”

– írta Gebert. Hozzátette, hogy a jövőben inkább közreműködőként, mint rovatvezetőként vagy munkatársként publikál majd a Wyborczában.

Konstanty Gebert

Az Azov zászlóalj a náci Wolfsangel egy változatát használja fő szimbólumaként, amit a Rágalmazásellenes Liga az egyik legnépszerűbb fehér felsőbbrendűségi szimbólumként tartja számon. A zászlóaljat a Krím 2014-es oroszországi annektálása után állították fel, és napjainkra beolvadt az ukrán nemzeti gárdába. Szóvivőjük 2015-ben azt mondta, hogy a neonácik a zászlóalj állományának akár 20%-át is kiteszik. Vlagyimir Putyin orosz elnök az Azov zászlóaljra és más neonáci irányultságú ukrán milíciákra hivatkozott, amikor országa február 24-i ukrajnai invázióját indokolta. A hadművelet célja Ukrajna “nácimentessé tétele” volt – mondta többször is.

Azt mind a JTA, mind a Nepkohn elhallgatja, hogy fajtársuk, Ihor Kolomojszkij oligarcha finanszírozta kezdetben az Azovot, mondhatni az ő magánhadserege volt. Az ukrán módra náculás már csak olyan, hogy abba az Izraelnek fogadott hűségeskü is belefér.

Civileket használnak élő pajzsként a baromarcú azovosok Mariupol maradékában

Kiket rejt Mariupol Azov-erődje?

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)