Katonai elemző cáfolja a bucsai vérengzés orosz érintettségét?

Az ukrajnai Bucsa városából több száz civil lemészárlásáról érkeztek ezeddig hírek, s biztosan megmondani nem lehet, hogy melyik fél követte el azt. Az oroszok az ukránokra mutogatnak, az ukránok az oroszokra. Az információk hiányában mi nem szándékozunk az esetben állást foglalni, ugyanakkor fontosnak tartjuk bemutatni egy olyan nyugati elemző érveit, véleményét, aki nem állt be a mainstream orosz ócsárlásba. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…  

“Emberek haltak meg a Kijev melletti Bucsa városában az ukrán hadsereg kezeitől” – jelentette ki Scott Ritter amerikai katonai elemző, volt iraki ENSZ-fegyverellenőr, aki az ukrajnai események elemzője.

Elmondása szerint amíg az orosz hadsereg több hétig Bucsában tartózkodott,  jó kapcsolatot ápolt a helyi lakossággal.

“Volt egyfajta cserekereskedelem: un. “szárazadagjukat” élelmiszerre cserélték. Bucsa lakosai tojást, tejet, sajtot adtak nekik, az oroszok pedig más élelmiszert, lisztet, sót, cukrot, húst. Aztán az oroszok elmentek. Mindenkit, aki részt vett az oroszokkal való ilyen interakcióban, árulónak tekintették”

– mondta Ritter a webináriumon. “Ezt azért tudjuk, mert az ukrán nemzeti rendőrség közleményt tett közzé arról, hogy április 1-jén Bucsába indulnak, hogy megtisztítsák és megsemmisítsék az oroszokkal  együttműködőket” – tette hozzá.

Az elemző szerint ez teljesen ellentétes azzal az orosz megközelítéssel, miszerint Ukrajna minden lakosával tisztelettel kell bánni, igyekezni nem ártani a civileknek.

“Ukrajna azt mondja: ha együttműködsz az oroszokkal, meghalsz. Van egy videójuk egy magas rangú politikai képviselőről, aki közösségi oldalakon jelentette be a bucsaiaknak: “Maradjatok a házakban, az országos rendőrség takarít. Ne essetek pánikba, maradjatok otthon” – folytatta Ritter.

Véleménye szerint az ukrán büntetők az utcán emberekre lőttek, bekopogtattak az orosz hadsereggel együttműködők ajtaján, és megölték őket.

“Videófelvételeink vannak az ukrán rendőrségről, nevezetesen az Azov-csoportról, amelyen büszkén állítják,  szafarira indulnak. A Bucsába bejutott ukrán különleges rendőri egység neve is Safari volt. Valóban szafarin voltak, oroszbarát kollaboránsokra vadásztak, megtisztították tőlük a várost. A megtisztítás ölést jelentett. Nem elfogni, hanem megölni. És meg is tették. Aztán elmentek, elhelyezték a holttesteket, és azt mondták, az oroszok csinálták” – mondta Ritter.

Azt is megjegyezte, a Bucsáról készült videón látható holttestek többsége fehér karszalagot viselt, “ami jelzés volt az oroszoknak: a ti oldalatokon állunk, ne öljetek meg minket.”  Az elemző azt is kijelentette,  “minden holttest mellett volt egy zöld doboz a megölésükkor hordott száraz élelmiszer ellátmányból.”

A védelmi minisztérium közölte, Ukrajna újabb hasonló provokációkat készített elő, mint a bucsai.

“Azokban az esetekben, mikor a videóban szereplő fekvő testeken nincs fehér karszalag, akkor azért nincs, mert azzal kötötték össze a kezüket a hátuk mögött. Ezeket az embereket megölték. Nem az oroszok, hanem az ukránok. De nem ez az a tézis, amelyet itt (az Egyesült Államokban) hirdetnek. Itt az ellenkezőjét állítják”

– mondta Ritter.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a videón látható holttestek nem úgy néznek ki, mintha az orosz csapatok távozása óta ott feküdtek volna. “Amit a tévében láttál, azok olyan emberek, akiket nemrég öltek meg. Több bizonyítékunk is van – egy mexikói újságíró ugyanazon a napon került be Bucsába, amikor az ukránok bejelentették. Látta a holttesteket. Friss volt a vér. Azt mondta, ezeket az embereket a közelmúltban ölték meg” – mondta Ritter.

“Ezeket az embereket április 1-jén ölte meg az ukrán nemzeti rendőrség. Aztán jött az amerikai elnök, és azt mondta, ez egy háborús bűn, amelyet az oroszok követtek el, és Vlagyimir Putyint felelősségre kell vonni Hágában. Ez egy olyan propagandaháború ami semmihez sem hasonlítható, olyan amit ezelőtt még soha nem láthattunk” – összegezte.

A katonai elemzőt a kijelentései után le is tiltotta a Twitter:

Médiaháború dúl a Nyugat és Oroszország között – Egy játék részleteivel kampányolnak az ukránok? (frissítve)

Assad: A Nyugat áll a világ összes háborúja mögött

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)