A Mi Hazánk lett a harmadik erő – Toroczkai László értékelésével (videó)

Bőven az öt százalékos küszöb felett, 6,3 százalékos listás szavazataránnyal, 310 ezer feletti listás szavazattal jutott be a parlamentbe a Mi hazánk, ha az ellenzéki összefogást egy blokknak vesszük, akkor harmadik parlamenti erőként. A 2018-as választások után a néppártosodó, áruló Jobbikból kiszakadt radikálisabb képviselők pártja egyéniben nem nyert körzetet, így összesen 7 képviselőt küldhetnek a parlamentbe.

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Toroczkai László értékelője:

A listájuk első 7 helyén a következő politikusok vannak:

1. Toroczkai László
2. Dúró Dóra
3. Dr. Apáti István
4. Novák Előd
5. Szabadi István
6. Dócs Dávid
7. Pakusza Zoltán

A Mi Hazánk már az urnazárás után nem sokkal azt kommunikálta, hogy nehezített pályán érték el ezt, az egyébként jó pár közvéleménykutatásra rácáfoló eredményt. Novák Előd, a párt alelnöke szerint egyfelől a kormány kifogta a szelet a kampányukból a Covid-korlátozások feloldásával, másfelől a párt Facebook-oldalának betiltása is rossz hatással volt az eredményükre.

Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese arról beszélt az urnazárás után nem sokkal tartott sajtótájékoztatóján, hogy a kampányban teljesen elhallgatták a pártot, letiltották a Facebook-oldalukat, a Mediaworks-lapok (köztük a Magyar Nemzet) még a fizetett hirdetésüket se engedte megjelenni, a szórólap terjesztő cégekkel is felmondatták a szerződést, a fideszes hátterű Publimont óriásplakátcég pedig a 10000 plakáthelyből mindössze 26-ot adott a pártnak, hirdetőoszlop-helyet egyet se.

Viszont 80%-os feldolgozottság fölött már arról beszélt a párt, hogy

megtörtént a csoda, amiben senki sem hitt, hiszen először jutottak be a parlamentbe.

Ez (részben) úgy jött össze, hogy a Mi Hazánk a 19 megyét és Budapestet nézve hat megyében ért el 7% fölötti, magához mérten jó eredményt. Ezek: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád. Öt helyen viszont a 6%-ot sem érték el, így Budapesten, Pest megyében, Somogyban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Vasban,

Budapesten kikaptak a Kétfarkú Kutyapárttól, a főváros mellett viszont mind a 19 megyében ők lettek a harmadik erő.

Ha egyéni választókerületi szintre bontjuk az adatokat, akkor a párt Budapesten szerepelt a leggyengébben, ott nem volt 6 százalék feletti eredményük, a budai kerületekben csupán 2-4 százalék körüli eredményt értek el, a fővároson kívül viszont 5-10 százalék körül vannak, egy kiugró, 10 százalék feletti eredménnyel.

Hogy a párt hány szavazót tudott elvenni a Jobbikból (azaz az egyesült ellenzéktől), és mennyit szerzett a Fidesz jobboldaláról, az még valószínűleg hosszú elemzések témája lehet. Annyi bizonyosan látszik, hogy

  • vidéken ott volt most kiugróan erős a párt, ahol négy évvel ezelőtt a Jobbik is jól szerepelt. Ezekben a körzetekben az ellenzék gyengült, a Fidesz most erősödni tudott 2018-hoz képest, azaz valószínűleg a jobbikos szavazókat inkább nekik sikerült megszerezniük az ellenzék elől.
  • Budapesten viszont valószínűleg többfelé mentek a négy évvel ezelőtti jobbikos szavazatok.

Nézzük sorban a kiugróbb eredményeket:

Nógrád 02-ben Dócs Dávid 12 százalékot szerzett. Itt a Jobbik négy éve 27 százalék felett volt. Most, 2022-ben a körzet az egyesült ellenzéknek betli volt a négy évvel ezelőtti összesített eredményükhöz (40 százalék fölött eredményről 23 százalékra csúsztak vissza), a Fidesz viszont jobban szerepelt, mint négy éve, 56-ról 60 százalékra erősödött.

Csongrád 03-ban hasonló a helyzet: A Mi hazánk itt most 10 százalék körül kapott. Négy éve a Jobbik ultraerős volt, csaknem 38 százalékot szerzett, most az ellenzék 30 százalékon állt meg. A Fidesz eközben 49-ről 55-re erősödött.

Bács-Kiskun 05-ös OEVK-ban gyakorlatilag ugyanez a minta: Erős 2018-as Jobbik után egy erős 2022-es Mi Hazánk, miközben a Fidesz 53-ról 60 százalékra erősödött, az ellenzék pedig 27 százalékot szerzett most a négy évvel ezelőtti 40-ről.

Heves 03-ban 9 százalék körül szerzett most a Mi hazánk, ez is erős jobbikos körzet volt, Sneider Tamás 35 százalék felett kapott 2018-ban. Most a Fidesz nagyot erősödve szétnyerte magát, az egyesült ellenzék pedig összezuhant, 50 százalék közeli eredményről 23-ra csökkent.

Toroczkai körzete, a Csongrád 02 egy kicsit kakukktojás: a pártelnök úgy ért most el jó, 10 százalék körüli eredményt, hogy négy évvel ezelőtt nem volt ott különösebben erős a Jobbik, a párt 12 százalékot ért el 2018-ban. Mindenesetre a Fidesz erősíteni tudott, az ellenzék gyengült a négy évvel ezelőtti számokhoz képest.

Budapesten nem feltétlenül ennyire egyértelműek az irányok. Budapesten, a 06-os választókerületben például a párt húzónevének számító Dúró Dóra sokkal rosszabb eredményt tudott elérni, mint négy éve jobbikosként – 13 százalékról 5 alá csúszott be, miközben a fideszes és az összellenzéki jelölt is jelentősen javítani tudott.

Vagy nézzük a Mi Hazánk legjobb budapesti eredményét: Budapest 17. számú OEVK-ban 5,7 körül szerzett Kovács Attila, pedig itt négy éve a Jobbik 15 százalékot kapott. És itt az egyesült ellenzék nevében induló Szabó Szabolcs jobb eredményt ért el most, mint négy éve, igaz, a fideszes Németh Szilárd is, azaz valószínűleg a fővárosban többfelé mehettek a jobbikos szavazatok.

A Mi Hazánk második legjobb budapesti eredménye Budapest 16-os OEVK, ahol négy éve 12 százalékot szerzett a Jobbik, most 5,2-t a Mi hazánk. Itt az ellenzéki Hiller István egy kicsit, a fideszes jelölt érezhetően javítani tudott.

A harmadik legjobb budapesti eredményét a 14-es OEVK-ban érte el a Mi hazánk, szintén 5 százalék felett kapott. Négy éve a Jobbik itt 13 százalékot szerzett, Itt a Fidesz javítani tudott, az ellenzék jelentősen rontott négy évvel ezelőtthöz képest, az akkori 50 százalék feletti eredményről 43-ra tornázta le magát.

Senki más nem volt a küszöb közelében

A Mi hazánk után egy szakadék következik a listás támogatottságban, egyetlen más párt sem volt a küszöb közelében. A Kétfarkú Kutya Párt láthatóan továbbra sem tud érdemi ismeretségre szert tenni Budapesten kívül – a párt a fővárosban 5% fölött teljesített, de a 19 megyéből összesen 8-ban tudtak 3% fölé jutni, Szabolcs-Szatmár-Beregben viszont még a 2% sem lett meg nekik.

Kovács Gergő pártelnök úgy értékelt, hogy ha az összefogott ellenzék nem kampányolt volna a kutyapártosok ellen, akkor bejuthattak volna a parlamentbe, és ha összejött volna nekik az 5 százalék, akkor biztos nem lenne fideszes kétharmad.

Sem az ország egyik leggazdagabb embere, Gattyán György által alapított és pénzelt Megoldás Mozgalom, sem a vírusszkepticizmusra építő Normális Élet Pártja nem tudott maradandót alkotni, előbbi alig jutott 1% fölé – miközben akár kétharmados sikert sem tartottak volna elképzelhetetlennek –, Gődény Györgyék pedig még az 1%-tól is alaposan elmaradtak.

A nagyjából 100 napja alapított MEMO Budapesten, Pest megyében és Győr-Moson-Sopronban érte el százalékosan a legjobb eredményét – Gattyán ennél is jobbra számított –, míg a Normális Élet Pártja arra lehet büszke, hogy Zalában pár szavazaton belül voltak a MEMO mögött – 91,06%-os feldolgozottság mellett 8 szavazattal vezetett a NÉP.

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)