Ennyit a nyugati szankciónkról és az orosz gazdasági összeomlásról – A rubel visszatért a háború előtti szintjére

Mint mi is megírtuk, hogy miért fontos az oroszoknak a rubelben való elszámolás, most a gyakorlat is megmutatta a lépés hatásosságát: az orosz fizetőeszköz visszatért a háború előtti állapotára.

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Háborús, exkluzív anyagok, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az orosz rubel mindössze öt hét alatt előbb óriásit gyengült, majd ezt egy hatalmas lendülettel teljes egészében ledolgozta. Közvetlenül a háború kitörése után és legfőképp az oroszok ellen bevezetett szankciók hatására jelentősen gyengülni kezdett az orosz deviza: március 7-én előfordult, hogy már 154 rubelt is kellett adni egyetlen amerikai dollárért.

Ahogy március 7. után elkezdett javulni a nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulat, annak megfelelően a mélypontjáról az orosz rubel is nagy erősödésbe kapcsolt. Két hét leforgása alatt az árfolyam már 96-ra ért, és mielőtt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy a Gazprom amerikai dollár és euró helyett orosz rubelben kell hogy megkapja a barátságtalannak minősített országoktól az exportált gáz árát, az amerikai dollár 102 rubeles árfolyamon mozgott.

A hírre, hogy az oroszok rubelben való elszámolást kezdeményeznek, a rubel március 31-én 10.36-ig már 80,6-os dollárárfolyamig erősödött. Tehát az orosz rubel visszatért az orosz–ukrán háború kitörése előtti szintre.