A pánikvásárlás idéz elő áruhiányt Európa-szerte

“A háború még ki sem tört, arcát már megmutatta. Néhány vak hírre pánik támadt és mindenki a boltba rohant. Voltak, akik négy mázsa cukrot vettek, mások inkább lisztet vagy teát, rizst, vagy kávét, zsírt, törött borsot és szappant. Mindenki azt hitte, hogy e roham, ha nem is éppen morális, de legalább józan” – írja Hamvas Béla az emberi kicsinységről a második világháború kezdetekor. Hasonló eseményeknek lehetünk most is tanúi, pedig még csak 2 hete tart egy helyi szintű konfliktus.

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Háborús, exkluzív anyagok, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egyre több élelmiszerboltban kell a vásárolni szándékozóknak azzal szembesülniük Európa-szerte, hogy számos termék hiánycikknek számít már most, ugyanis a pánikba eső, pékárut otthon soha nem készítők is akár 100 kg-os mennyiségben vásárolják fel a lisztet, cukrot, melyek pár hónap múlva egyszerűen tönkremennek raktáraikban, mivel soha nem használják fel.

Álhírek után pánik benzin vásárlás Magyarországon

A magyarországi olcsóbb üzemanyagárak miatt mind Ausztriából, mind Szlovákiából járnak át határmenti településeinkre tankolni, továbbá a tranzitkamionok is hazánkban vételezik fel üzemanyagjaikat, melyek miatt néhány benzinkúton hiány alakult ki, főleg gázolajból. Ez több országrészben hatalmas pánikhoz vezetett, tömött sorok alakultak ki a benzinkutaknál, és mindent megtöltöttek, amiben üzemanyagot lehet tárolni. Volt olyan, aki tartálykocsival érkezett.

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója elárulta: van elegendő finomítói kapacitás, és biztosított a megfelelő ellátás. A napokban tapasztalt megnövekedett forgalom 20 százaléka benzinturizmusból származott, további 10 százalék pánikvásárlás volt.

“Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett megoldani, üzemanyag van elegendő. Éppen ezért kellett közbelépni”

 magyarázta a vezérigazgató.

A kétségbeeséshez és felhalmozáshoz hazánkban is hozzátartozik, hogy számos olyan szupermarket volt, ahol nem lehetett átmenetileg sem cukrot, sem lisztet vásárolni. Az élesztőkészleteket egyelőre még nem vásárolták fel…

Németországban akár 5 euró is lehet egy liter olaj

A németeknél a jelenségre már új nevet is kitaláltak: hörcsögvásárlás. A legnagyobb mennyiségben felvásárolt élelmiszercikknek itt az étolaj számít, számos áruházban üres polcokra kell számítani az olajokat áruló részlegeken.

Egyes üzletek már most is korlátozzák az egy vásárlóra jutó maximális mennyiséget. Először a repceolaj esetében volt így, most pedig a napraforgóolaj is hiánycikknek tűnik. Ahol pedig még elérhető a termék, ott csak horribilis áron lehet megvásárolni. Egy palack étolajért akár 5 eurót is elkérnek a boltok, máshol pedig

6 liternyi olajat 100 euróért lehet megvásárolni.

A pánik kitörését az Oroszország ellen bevezetett szankciók, és az ukrán területeken zajló összecsapások idézték elő, ugyanis Ukrajna 51 százalékkal és Oroszország 27 százalékkal a világ legfontosabb napraforgóolaj-exportországai, Németország pedig napraforgóolajának 94 százalékát importálja, így nem csak az energiahordozók terén érinti érzékenyen a németeket a konfliktus.

Az étolajon kívül az élesztő és a liszt is kiürült a szupermarketekben az emberek pánikvásárlása miatt. Természetesen a WC-papír mániákus felvásárlása sem maradhatott el.

Románia még nem állt át senkihez, de a boltokat lefosztották már

A kelet-európai államban is pánikvásárlás kezdődött a boltokban, az emberek ugyanis attól tartanak, hogy nemsokára egyáltalán nem lehet kapni étolajat és lisztet.

A pánikot a közösségi oldalakon terjedő fotók is fokozzák, melyeken üres polcok láthatóak.

Az alábbi képen pedig egy igazi élelmiszerfelhalmozó látható. Akár egy matematikai feladat is lehetne, hogy hány köbméter olaj található az úriember kosaraiban:

A napokban a román sofőrök is megrohamozták a benzinkutakat, miután megjelentek az első hírek a brutális, rekordnak számító áremelkedésről. Ezután volt olyan benzinkút, ahol 12 lejbe (2,4 euró) került egy liter gázolaj.

Cikkünkben három, eltérő helyzetben lévő országot hoztunk példaként, ugyanakkor a többi európai államban is hasonló helyzetek tapasztalhatók. Ezekből is jól láthatjuk, hogy alapvetően a hiányt nem az élelmiszerek csekély mennyisége okozza, hanem az ész nélkül felhalmozó, aki Hamvas szavaival élve: “Félőrülten támolyog boltról boltra, hogy a fenyegető holnap elől elrejtőzzék. A jövő, mint vészjósló sötétség nyílik meg előtte. S nem érzi, hogy az idegbeteg vízióban egy csepp valóság sincs: az ős Rettegés nevű Hatalom bűvölete.”

A pánikbiznisz – Üres korona

A tömegek undorító kora

(V4NA és Bors nyomán Szent Korona Rádió)