Egészségügyi kockázatot jelenthetnek az ukrajnai menekültek?

AIDS, tuberkolózis, szifilisz. Az ukrajnai menekültekkel olyan fertőző betegségek is megjelentek, amikre a helyi lakosság és az egészségügy nem volt felkészülve. A csallóközi Bősön a lakosság körében egyre nő a félelem. A koronavírus után újabb járványveszéllyel nézhetnek szembe?

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Háborús, exkluzív anyagok, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Fokozódik a feszültség a felvidéki Bősön, miután a városban ukrajnai menekülteket szállásoltak el. A helyi lakosok nagy lelkesedéssel gyűjtöttek adományokat a háború elől menekülők megsegítésére, így nem lehet őket a szolidaritás hiányával vádolni. Miután megérkeztek az első menekültek, a lakosság meglepődve tapasztalta, hogy jelentős részük afrikai vendégdiák és ukrajnai oláh cigány. A bősiek között még ez sem keltett riadalmat, hiszen a migránsválság idején már hozzászoktak a városközpontban lebzselő idegenekhez.

A városban a hangulatot a menekültekkel megjelenő fertőző betegségek korbácsolták fel. Nem megerősített helyi információk szerint a menekültek között jelen van a tuberkolózis és a szifilisz is. Az elmúlt napokban egy

a táborba érkezett HIV-fertőzött cigányasszony szülte meg gyermekét a dunaszerdahelyi kórházban.

Miután a fertőzött asszonyt és szintén fertőzött gyermekét visszaszállították a menekülttáborba, orvost hívtak hozzájuk. A helyi orvos bősi betegeinek biztonságára hivatkozva megtagadta a fertőzöttek megvizsgálását, ami miatt fegyelmi eljárás indulhat ellene.

A lakosságban egyre nő a félelem, hiszen a Covid után senkinek sem hiányzik egy újabb járvány. A bősiek továbbra is teljes odaadással segítik a háború elől menekülő civileket, de nem szeretnék ha a menekültek a város lakosságát veszélyeztetnék. A hatóságoknak ideje lenne bevezetni egy szigorúbb szürővizsgálatot a menekülttáborokban, illetve indokolt esetben zárt táborrá nyilvánítani azokat.

Kijevi egyetemisták, vagy illegális bevándorlók? – a Magyar Önvédelmi Mozgalom oknyomozása Záhonyból

Nemzeti oldali szervezetek segítenek a kárpátaljai magyaroknak

 

 

(Szent Korona Rádió)