A Fidesz nyíltan az ukrán háborús propagandát terjeszti: VargaBértollnok hazugsággyára is beindult (frissítve)

Ahogyan egy másik cikkünkben rávilágítottunk, médiaháború dúl a Nyugat és Oroszország között. Szándékos dezinformálás, az oroszok bestiális vadállatként való beállítása, míg az ukránokat sajnálatraméltó, ártatlan áldozatként mutatják be. Ezen módszer hazánkban is szerves része a médiának, a kormánypárt akár fizetett hirdetésekben is tolja az ukrán propagandát.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Beindult a Varga-B-féle hazugsággyár

Varga-Bíró Tamás fideszes bértollnok Facebook posztjában a birtokunkban lévő információk szerint valótlant állított Toroczkai Lászlóról. A Mi Hazánk Mozgalom elnökét azzal vádolta, hogy a videójában azt állította, Magyarország jelzés nélküli fegyvereket szállít Ukrajnának. Toroczkai László nem mondott ilyet.

Varga szerint a háború mindent felülír, még a kampányt is, ahhoz képest fideszes politikusok tömkelegét látjuk befogadott családokkal, élelmiszerszállítmányokkal és egyéb adományokkal kampányolni.

„Lövik az oroszok a civileket.” Vagy mégsem? Vagy ha igen, akkor jogosan?

Újabb orosz-ellenes hergelés, természetesen fizetett hirdetésként futtatja ismételten az Origo. Ezúttal Melitopol városáról számolnak be, miszerint az orosz katonák civilekre lőttek, csak úgy. A cikkben mellékeltek egy videót is, melyben jó látszik, hogy a város lakói elállják a haladó konvoj útját, s valószínűleg egy gázolás elkerülésének érdekében két teherautó össze is ütközik, melyeket az agresszív csőcselék elkezd körbevenni. Ezek után hangzanak el a lövések, ugyanakkor beszédes, hogy ezután nem hisztérikusan sikító menekülő tömeget látunk, hanem nyugodtan ballagó embereket.

Trianonozva siratják az ukránokat

“Igazuk van a az orosz támadás után felhördülő nyugati politikusoknak…” – szól a kormánypárt médiabirodalmához tartozó Vasárnap.hu hirdetése. A reklámozott cikk pedig Trianonra hivatkozva ítéli el a mostani helyzetet. Trianonkor nem egy, a nemzetiségeit semmibevevő, sőt gyűlölő államot szabdaltak szét, hanem a Szent Korona országainak szerves egységét. Most azonban egy, a népeit megnyomorító, jogaikat megfosztó, kiirtó íróasztaloknál kreált ország kapott támadást.

Slusszpoénként a cikk büszkén hivatkozik az ukrán-magyar alapszerződésre, s arra, hogy Magyarország ismerte el elsőként a független Szlovákiát. Mintha Kárpátalján minden rendben lett volna eddig is (és most sem lennének diszkriminációk), mintha nem éppen a Fidesz blokkolta volna Ukrajna EU-s csatlakozását. A fideszes bértollnokoknak látványosan nem jelent – a pártjukkal egyetemben – 180 fokos fordulatokat venni.

Hátrahagyott harceszköz felgyújtása mint bravúros katonai siker?

Az Origo duplázik, több fronton is támogatja az ukrán propagandaanyagok terjesztését. Az alábbi hirdetésben egy olyan cikkett reklámoznak, melyben egy orosz légvédelmi jármű felgyújtása látható.

Információink szerint egy sérült, menetoszloptól hátrahagyott eszközről beszélhetünk, melyet nem lehetett túl nehéz felfoglalni és felgyújtani.

Azonban, ha mégis orosz alakulatoktól tűzharc során szerezték volna meg, miért jelentené egyetlen eszköz elvesztése az orosz támadás megtorpanását? Ez is az ukrán propaganda része, elhitetni, hogy az orosz hadsereg szerencsétlenek gyülekezetéből áll… A dilettáns hozzáállás helyett ajánljuk katonai elemzővel készített interjúnkat.

Mediaworks által finanszírozott hirdetés a Facebookon

A Mediaworks pénzéből a Mandiner Facebook oldalán az ukrán elnök, Zelenszkij dezinformációs videóját reklámozzák, melyben az ukrán elnök az orosz katonákat fegyverletételre szólítja fel.

A még szembeötlőbb és felháborítóbb tény, hogy ezen hirdetésben Ukrajna EU-s tagága mellett érvelnek, melyet ezeddig a kisebbségeket sújtó nyelvtörvény miatt vétózott a Fidesz, most azonban támogatja a csatlakozásukat és szavazótáborukat is erre buzdítja.

Külügyi bizottság elnöke oroszellenes kampányhoz csatlakozott

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csatlakozott Észtország, Lettország és Litvánia külügyi bizottsági elnökeinek felhívásához.

A felhívás természetesen a súlyozott információk ellen, és az ukrán propaganda mellett foglal állást, ugyanis felszólítják a különböző közösségi platformokat, hogy szorítsák háttérbe az orosz hírforrásból érkező információkat. A felhíváshoz jelenleg 18 európai ország csatlakozott, s azt minden Európában bejegyzett közösségi felület üzemeltetőjéhez eljuttatják.

Németh utasítást adott, mely szerint: “Vegyük fel a harcot az orosz félretájékoztatás ellen!”

Így nehéz lesz semlegesnek maradni…

Orwelli mintára hamisítják a híreket?

Trombitás Kristófnak, a fideszes véleményvezérnek februárban jelent meg egy írása a Pesti Srácokon, mely Ukrajna mellé állni hazaárulás címmel szerepelt, azonban a hónap elteltével, az ellenségkép változásával a cikk már nem illett bele az aktuális narratívába, így ahogyan az 1984-ben használatos módszerekből megtanulhattuk, egyszerűen átírták a címét Ukrajna mellé állni? -ra. Az eredeti cím mintha nem is létezett volna, Ukrajna már nem ellenség, Ukrajna Magyarország barátja.

Orosz egységek démonizálása

Ukrán civilek közé lőttek orosz katonák – szól a Fidesz médiabirodalomhoz tartozó Origon a clickbait cím. A cikkből azonban hamar kiderül, hogy csupán villanógránátról volt szó, melyet egyébként is azért kellett kilőni, mert a civilek blokád alá vették azt az utat, melyen az egységek tovább akartak haladni. Azt viszont jól tudjuk, hogy sokan vagy csak a címet olvassák el, vagy csak a címben látottakra reflektálnak a későbbiekben, így itt is ismételten az objektív tájékoztatás helyett az ukrán propagandát kaptuk.

Alábbiakban a videó látható, melyen tökéletesen felismerhető, hogy nem voltak veszélyben a civilek, annak ellenére sem, hogy a hadsereget provokálták:

Interjú egy katonai elemzővel az oroszok és az ukránok katonai teljesítményéről – Kettévághatják Ukrajnát?!

Béna oroszok, hős ukránok?! Avagy a molotov-koktél és a “civil áldozatok” viszonya

Hogyan váltak az oroszok legelszántabb ellenségeseiből szövetségesekké a csecsenek?

(Magyar Jelen és Szent Korona Rádió)