Eltörte a nyakát egy német férfi, mert túl sokat játszott VR-szemüveggel

Modern, haladáspárti világunkban a valós élet és a virtuális tér összemosásának egyik fő motivációja a kényelem, bár úgy tűnik, erre rácáfolhat egy 31 éves VR felhasználó esete. A német férfi kitörte a nyakát, miközben VR-szemüveget viselt – de nem azért, mert játék közben elesett, hanem mert napi négy órát játszott, ami “intenzív” és “repetitív” mozgással járt. Már hazaengedték a kórházból, de a teljes felépüléshez tizenkét hétre volt szüksége.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Az orvosai szerint ezek a gyakran ismételt és megerőltető mozdulatok annyira elkoptatták az egyik nyakcsigolyáját, hogy az végül megrepedt, és eltört. A Lipcsei Egyetem kórházának szakértői, akik a férfit kezelték, úgy vélik, hogy ez a világ első dokumentált VR-szemüveg viseléséhez kapcsolódó stressztörése. Az esetet egy orvosi folyóiratban részletezve a csapat azt írta, hogy az ismeretlen férfi sérülése hasonlít a futóknál és katonáknál tapasztaltakra.

Az illető azután ment kórházba, hogy játék közben éles fájdalmat érzett a vállában. Az orvosok azt nem árulták el, milyen játékkal foglalkozott ilyen intenzíven, csak azt, hogy abban vizuális és zenei jelekre kellett ritmikusan mozognia.

A röntgenfelvételek később kimutatták, hogy a férfi eltörte a C7-es nyakcsigolyáját. Ez a csigolya a nyak tövénél, közvetlenül a vállak felett helyezkedik el, ezért a kezelés részeként a játékosnak hat hétig nyakmerevítőt kellett hordania, de tizenkét hét után teljesen felépült.

A C7-es csigolyatörésről azt kell még tudni, hogy azt elsősorban ausztrál agyagbányászoknál fedezték fel az 1940-es években, ezért a hivatalos elnevezése a clay-shoveler fracture – ami magyarul agyaglapátoló törést jelent – is innen származik. Valamint azt is, hogy ezt a sérülést a röplabdajátékosoknál és a lovaglást profi szinten űzőknél szokták diagnosztizálni. Ezt azért fontos megjegyezni, mert jelen esetben csupán egy játékról van szó, mely közben olyan intenzív terhelést kapott az illető a VR szemüveg miatt, akár egy agyagbányász.

A szakemberek a játékkal kapcsolatos sérülés szokatlan jellegére való tekintettel a férfit csontritkulással kapcsolatban is megvizsgálták: ez egy olyan egészségügyi állapot, amely gyengíti a csontokat, így azok nagyobb valószínűséggel törnek el. A betegségre vonatkozó vérvizsgálat azonban negatív lett.

Az orvosok jelentésükben nem részletezték, hogy a férfi pontosan mikor sérült meg, de láthatjuk, hogy mily káros a virtuális valóság headsetek utóbbi években egyre népszerűbbé válása a videojátékok kedvelői körében.

Migrént, impotenciát és rákot is okozhatnak a hazánkban is forgalmazott okostelefonok

Tovább a digitális függőség útján: VR szemüveges kirándulás iskolásoknak Magyarországon

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)