Migrént, impotenciát és rákot is okozhatnak a hazánkban is forgalmazott okostelefonok

Mint az köztudott, a modern világ embereinek jelentős része komoly mobiltelefon függőségben él, ami nem csak a szellemi, de a fizikai egészségre is súlyos negatív hatással van. A német sugárzásvédelmi hivatal most publikált adataiból kiderült, hogy a hazánkban is forgalmazott telefonok közül több is megközelíti a sugárzás kibocsátásának megengedett határértéket. Ugyan a mobiltelefonok nagy részé bőven a megengedett alatt van, a sugárzás legkisebb mértéke is káros hatásokkal van az emberi test egészséges működésére

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A ZTE, a Sony és a Google termékei esetében is a határértéket megközelítő nagyságú a sugárzás, azonban arra, hogy milyen mellékhatásai lehetnek, még nincs hivatalos válasz, annyi biztos, hogy nem tesz jót az emberi szervezetnek. Ugyan a szakemberek között nincs egyetértés abban, hogy pontosan mennyire káros a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás, azt már kimutatták, hogy akár a DNS-molekulákat is képes roncsolni.

Sokaknál válthat ki emellett fülcsengést, ha nagyon sokat vannak kitéve a telefon sugárzásának, és az amerikai Cancer Prevention and Treatment Found nevű szervezet szakértői szerint ez még nem is a legnagyobb veszély. A rákmegelőzési szervezet tudósai megfigyelték, hogy bizonyos esetekben az agy azon oldalán alakult ki a daganat, amelyik fülénél az illető telefonálni szokott. A kutatók szerint a rákos megbetegedések mellett az alvászavarokat, a gyakori migréneket és a férfiaknál terméketlenséget is az okostelefonok által kibocsátott sugárzás okozhatja.

A német sugárvédelmi hivatal adatbázisában 3500 okoskészülék szerepel. A mostani toplistát a Google és a Sony dominálják, az első helyet azonban a Motorola készüléke kapta, ami vészesen megközelíti a 2 W/kilogrammos határértéket a maga 1,8-as értékével. Ezt a ZTE Axon 11 5G-s mobilja követi 1,79-es értékkel, a harmadik pedig a Oneplus 6T modellje volt 1,5 w/kg-al

Ezenkívül még a Sony két készülékénél is kiemelkedően magas sugárzást mértek. Az Xperia XA2 Plus értéke 1,40 W/kg és az Xperia XZ1 Compact-é pedig 1,36 W/kg. Továbbá a Google két mobiljánál: a Pixel 3 XL/3a XL-nél 1,39 W/kg és a Pixel 4a pedig 1,37 W/kg értéket mutatott. Ezeken kívül még egy hazánkban kevésbé ismert márka, az Oppo Reno 5G-s modelljének a sugárzása is extrém a maga 1,37 W/kg-os értékével.

A Magyarországon legnépszerűbb okostelefonok nem érik el az 1.0 watt per kilogrammos értéket, ami a határérték fele. Itt az Apple készülékeinél a legnagyobb a sugárzás. Az Iphone 13 pro esetében ez 0,99 w/kg értéket jelent, míg az Iphone 13-as modellnél kicsit alacsonyabb 0,98 w/kg-ot. Az iPhone 11 esetében a sugárzás valamivel még ennél is alacsonyabb, 0,95 W/kg volt. Azonban ez még mindig magasabb, mint a magyarok kedvenc telefonja, a Samsung Galaxy A52s 5G esetében mért 0,88 W/kg-os érték.

A listán a következő a Xiaomi Redmi Note 9 Pro, aminél 0,66 W/kg-os értéket mértek. A Samsung készülékei esetén az érték ennél is alacsonyabb volt, a Samsung Galaxy S21 esetében ez 0,54 W/kg-ot jelent, míg a Galaxy S20 FE-nél csupán 0,241 W/kg-ot.

HVIM: Közös, emberi érdekünk a Facebook Metaverzumával való szembeszállás

Ha drogot nem ad a gyereknek, miért vesz neki mobilt?

(Index nyomán Szent Korona Rádió)