Hatékonyabb védelmet ad a természetes immunitás a delta ellen, mint az oltás

Azok a be nem oltottak, akik korábban elkapták a Covid-19-et és túlélték, jobban védettek a Delta-változat ellen, mint azok, akiket csak beoltottak egy január 19-én közzétett új tanulmány szerint. A kutatással kapcsolatban ugyanakkor az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) hangsúlyozta, hogy “az oltás továbbra is a legbiztonságosabb stratégia” a betegséggel szemben.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Az egészségügyi hatóságok New York és Kalifornia államban 2021 májusának végétől novemberig vizsgálták az eseteket. Június végén a delta vált a legmeghatározóbb betegséggé az Egyesült Államokban. A szerdán közzétett eredmények azonban kulcsfontosságú betekintést nyújtanak az oltással szerzett és a fertőzést követő immunitás közötti különbségekbe.

A kutatók által elemzett időszakban a legkevésbé azok voltak védettek, akik korábban nem kaptak oltást és nem is betegedtek meg.

A delta variáns előtt a beoltott emberek, akik korábban nem kapták el a Covid-19-et, védettebbek voltak, mint a be nem oltottak, akik már megbetegedtek. A variáns megjelenésével azonban megfordult az arány.

Azok, akiket beoltottak, de soha nem fertőződtek meg Covid-19-el, hatszor kisebb valószínűséggel kapták el Kaliforniában, és körülbelül ötször kisebb valószínűséggel New Yorkban.

De a megbetegedés kockázata még alacsonyabb volt a korábban fertőzésen átesett, de be nem oltott egyének esetében: Kaliforniában 29%-al, New Yorkban pedig 15%-al.

A kórházi kezelés kockázatának elemzésekor – ezúttal csak Kaliforniában – a kutatók hasonló tendenciával találkoztak.

“Ez különböző immunválasz-ingereknek köszönhető, amelyeket vagy a valódi vírussal való találkozás, vagy egy vakcina okoz”

– magyarázta a CDC.

A fordulathoz az is hozzájárult, hogy az oltás által kiváltott immunitás hanyatlása sok embernél elkezdődött az emlékeztető oltás előtt – tették hozzá a tanulmány szerzői.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a direkt megfertőződés stratégiája az immunitás megszerzésének érdekében veszélyes.

A vizsgálatot az emlékeztető oltások széles körben elérhetővé válása előtt végezték, még az omikron megjelenése előtt, amely jelenleg az új esetek több mint 99 százalékát teszi ki az Egyesült Államokban, ezért lehetséges az, hogy továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy a vakcina felvétele hatékonyabb, mint a fertőzést követő immunitás.

A CDC hangsúlyozta, hogy további vizsgálatokra van szükség az egyes változatokkal – köztük az omikronnal – szembeni fertőzés által biztosított védelem tartósságának vizsgálatára.

Szorul a hurok az oltatlanok nyakán: egyre több ország vezeti be a kötelező oltást

Olaszországban már kötelező az oltás 50 felett

(Hetek nyomán Szent Korona Rádió)