Szorul a hurok az oltatlanok nyakán: egyre több ország vezeti be a kötelező oltást

Egyre több ország vezeti be a kötelező oltást, annak ellenére, hogy nem is olyan régen még azt állították, erre nem fog sor kerülni. Több országban pénzbüntetéssel sújtanák azokat, akik nem szeretnék felvenni a vakcinát, a francia elnök pedig nyíltan kimondta, “a végletekig ki akar szúrni az oltatlanokkal.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

2022 január 11-én jelentette be a kanadai Québec állam miniszterelnöke Francois Legault, hogy a Koronavírus elleni védekezés miatt pénzbírságot szeretnének kiszabni az oltatlan lakosokra.

Legault azt nem árulta el, hogy mikor lép életbe az új jogszabály, és milyen mértékű büntetésre kell számítania az oltatlanoknak, de CBS News-nak elárulta, hogy 50 vagy 100 dollárnál nagyobb bírságra lehet számítani.

A tartományi kórházakban már az omikron terjedése előtt is munkaerőhiánnyal küzdöttek, így miután az új variáns megjelent Észak-Amerika legszigorúbb korlátozó intézkedéseit vezették be: este tíz órától kijárási tilalmat rendeltek el.

Nem Kanadában találkozunk először azzal az esettel, miszerint a pénzbírsággal fenyegetve kényszerítik az oltásra az embereket.

Görögországban január 16-ig adtak haladékot azon 60 év feletti polgároknak, akik még nem vették fel a vakcinát, onnantól kezdve viszont havi akár 100 eurós bírságot is ki kell fizetniük az oltatlanoknak.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök azt mondta, hogy nehezen viseli a döntést, de szükséges megvédeni azt a több mint félmillió idős görögöt, akik nem kapták meg az oltást.

„Ez az ár, amit az egészségért fizetni kell”

– mondta.

Görögország 11 milliós lakosságának mintegy 63 százaléka teljesen be van oltva. Bár az elmúlt hetekben megnőtt a beoltottak száma, az egészségügyi minisztérium adatai szerint 520 ezer 60 év feletti ember van, aki nem kapta meg az oltást.

„Erőfeszítéseinket polgártársaink védelmére összpontosítjuk”

– mondta Mitsotakis a kabinet ülésén.

Nem közölte, hogy a hatóságok hogyan fogják a szabályt betartatni, hiszen a száz eurós bírság a havi 730 eurós átlagnyugdíjhoz képest egy jelentős összegnek számít.

Mindemellett Görögország novemberben kitiltotta az oltatlanokat a beltéri helyiségekből, köztük éttermekből, mozikból, múzeumokból és edzőtermekből is.

Ausztriában november 22-én teljes lezárásokat vezettek be, amelyek az oltottakra is egyaránt érvényesek. A szigorítások kimondták, hogy a beltéri közösségi helyeken mindenhol kötelező a maszkviselés, illetve kijárási tilalom lépett életbe, valamint a munkahelyeken, ha lehetséges, home office-ban kell dolgozni. Az iskolák és az óvodák viszont nyitva maradhattak, de az intézményekben is kötelező lett a maszkviselés.

Mindezek mellett a kormány azt is bejelentette, hogy kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás felvétele 2022. február 1-jétől a 14 évnél idősebb lakosok számára, az előzetes törvénytervezet szerint akár 600 eurós büntetést is kaphatnak, akik nem oltakoznak, ráadásul ezt a büntetést a hatóságok három havonta megismételnék.

Németországban is hasonló jövő vár az oltatlanokra. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint március közepétől kezdődik majd meg a kötelező oltás ellenőrzése.

„Ettől függetlenül igaz, hogy minél korábban kellene mindenkinek beoltatnia magát. Ez azt is jelenti, hogy rá kell vennünk az embereket arra, minél korábbi időpontot kérjenek az oltásra”

– nyilatkozta a miniszter.

Mindezek után azzal “nyugtatta” a németeket, hogy senkit sem fognak börtönbe küldeni az oltás hiányában, viszont a pénzbírság elkerülhetetlen. Ráadásul ha valaki nem fizeti ki a rá kiszabott összeget, akkor az folyamatosan emelkedni fog.

Franciaország valamelyest máshogy reagált, mint az előbb említett országok. Ugyan itt nem vezették be a kötelező Covid védőoltást, Emmanuel Macron francia elnök a január 4-i sajtótájékoztatóján nyíltan kijelentette, a végletekig ki akar szúrni az oltatlanokkal.

Azt mondta, hogy bár nem fog „erőszakkal oltani”, azt reméli, hogy az oltás beadatására ösztönzi az embereket azzal, ha „a lehető legnagyobb mértékben korlátozza a társadalmi életüket”.

„Nem fogom börtönbe küldeni az oltatlanokat, azt kell mondanunk nekik, hogy január 15-től nem mehettek étterembe, nem mehettek kávézni, nem mehettek színházba, nem mehettek moziba.”

Jean-Luc Melenchon baloldali politikus is „megdöbbentő vallomásnak” nevezte Macron megjegyzéseit, szerinte „világos, hogy az oltási igazolvány kollektív büntetés az egyéni szabadság ellen”.

Nem sokkal korábban Jean Castex francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben elítélte, hogy több képviselő is halálos fenyegetést kapott amiatt a törvénytervezet miatt, ami szerint a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át.

Az oltási igazolást vagy egy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet most a legalább 50 főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így az éttermekben, kávézókban, még azok teraszain is, a vonatokon és távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, illetve múzeumokban, mozikban, színházakban, koncerttermekben. Január 15-től egy törvénytervezet szerint ezekre a helyekre csak azok mehetnek be, akik mindhárom oltást megkapták. Azok, akik csak egy vagy két oltást kaptak, egy negatív tesztet is fel kell mutatniuk oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

A magyar kormány is súlyos szigorításokat iktatott be, ezzel is erősítve az oltáskampányát. Az oltottaknak lerövidítették a karanténkötelezettséget mind a gyerekek mind pedig a felnőttek körében, ezzel kényszerítve a szülőket fiatal gyerekeik beoltatására. Mindezek mellett pedig a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban is radikális változtatásokat végeztek. Február 16-tól ugyanis a védettségi igazolvány, mint olyan megszűnik létezni, és helyébe lép az oltási igazolvány. Ez tehát azt jelenti, hogy ezentúl már azok sem élvezhetik a kártya nyújtotta kiváltságokat, akik átestek a fertőzésen, és az oltottak közül is csak azoknak a kártyája lesz érvényes akik felvették a harmadik védőoltásukat, vagy ha 6 hónapon belül kapták meg a második dózist.

A kormány egyértelműen így akarja elérni, hogy mindenki felvegye az oltásokat, ezzel pedig valószínűséggel egy végeláthatatlan folyamatot indítanak el.

Kína: Az az orosz olimpikon aki nincs beoltva az életveszélyben sem érdemel segítséget

A Debreceni Egyetem és a Semmelweis is kötelezővé tette egyes hallgatóinak a koronavírus oltást

(Maszol, Index, 24.hu, HVG, Portfolio – Szent Korona Rádió)