Behisztizett a Népszava újságírója Gaudi-Nagy Tamás levelén

Az egykori MÚOSZ egyik vezetőjének nem tetszett, hogy kapott egy kis betekintést a politikai haverjai által végbevitt 2006 őszi rendőrterrorról és a sajtószabadság lényegéről e-mailben. N. Kósa Judit a Népszava újságírója szinte már felháborodott azon, hogy a hírportáléval összekapcsolt fiókjára ilyen levelek érkeznek.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Kis színes hír, hogy földobja ezt a szürke délutánt. A MÚOSZ nevű egykori állambiztonsági fedőszervezet egyik vezetője, N. Kósa Judit, aki nem mellékesen a Népszava publicistája is, többnyire nagyon-nagyon aggódik a sajtószabadságért és a dolgozó nép kiegyensúlyozott tájékoztatásáért. Ám azért csak többnyire, mert néha nem. Azt például kifejezetten nem szereti, ha a fősodortól eltérő információk érkeznek levelesládájába. Ha történetesen Gaudi-Nagy Tamástól kap levelet, végképp kijön a béketűrésből. Ez történt néhány napja is…

Bájos történetet osztott meg a PestiSrácok.hu-val Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Eszerint néhány napja kiküldött egy köremailt, amelyben a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatára hívta föl a címzettek figyelmét. Az interjúban többek között a börtönnel fenyegetőző Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségéről beszélt, amiért az általa kézivezérelt rendőrség 2006 őszén terrorista módszerekkel lépett föl a tüntetőkkel szemben, többek szemét gumilövedékkel kilőtték, sokakat megkínoztak, több száz embert – mint utóbb bebizonyosodott: törvénytelenül – letartóztattak.

Szóval Gaudi-Nagy Tamás egy köremailt küldött a levelezési listáján szereplő ismerőseinek és a sajtónak, hogy amennyiben érdekli őket a téma, a kiegyensúlyozott tájékoztatás reményében adjanak róla hírt. Ezt egyébként előre is hálásan megköszönte. Másnap reggel aztán váratlan válaszlevelet kapott, méghozzá N. Kósa Judittól, a „Magyar Újságírók Országos Szövetsége” (MÚOSZ) nevű egykori KGB-s fedőszervezet etikai bizottságának elnökétől, aki a Népszava publicistája is egy személyben. Rövidke írásában az újságíró sérelmezte, miért küld neki Gaudi-Nagy levelet, mikor már többször kérte, vegye őt le a levelezőlistáról. Némi fölháborodottság érződött a baloldali zsurnaliszta üzenetéből.

  • Ám itt jön a csavar a történetben! Az ügyvéd ugyanis válaszlevelében arról tájékoztatta a méltatlankodó N. Kósa Juditot, hogy az ő személyes email-címe nem szerepel a Nemzeti Jogvédő Szolgálat címlistáján, így arról levenni sem tudja őt.

Csupán a Népszava nyilvános email-címe van a címlistájukban. Valószínűleg az történhetett: a jeles tollforgatónak eddig nem tűnt föl, hogy postafiókja össze van kapcsolva a baloldali lapéval, és azért kapja meg Gaudi-Nagy Tamás (szerkesztőségnek szánt) leveleit is. Mindenesetre érdekes, hogy miközben a Népszava szerkesztőségi email-jére (gondolom) naponta több tucat levél fut be, azok a jelek szerint nem zavarják az információkra és kiegyensúlyozott tájékoztatásra éhes publicistát. Gaudi-Nagy levele viszont igen. Hiába, nem fenékig tejfel a „független-objektív” újságírók élete! Mindenféle ügyvédek leveleit kell törölgetniük napestig, ami elveszi az erejüket a diktatúra elleni vég nélküli harctól…

(Azt a lehetőséget már tényleg csak zárójelben merem megemlíteni: ha annyira zavarja a sokszorosan díjazott szerzőt egy levél, miért nem teszi a levélszemetek közé? Ez csak egy ötlet, hátha segíthettem vele. Szívesen!)

Karácsony Gergely tavaly is díjazta kedvenc baloldali újságíróit, köztük N. Kósa Juditot, aki a főpolgármester előtt, virággal a kezében örül az elismerésnek (Fotó: Főpolgármesteri Hivatal)

ISMERI A SAJÁT SZABÁLYZATUKAT?

Gaudi-Nagy Tamás válaszlevelében egyébként több fontos körülményre is fölhívta N. Kósa Judit figyelmét. Néhány gondolatot szó szerint idézek belőle:

A Népszava c. lap publikus szerkesztőségi e-mail címe szerepel a hírlevelezésünk címzetti listáján, mivel álláspontunk szerint a sokoldalú és felelős sajtómunka nélkülözhetetlen eszköze, hogy a sajtószervek a közérdeklődéssel bíró ügyekben minél szélesebb körben tájékozódjanak és kapjanak tájékoztatást. (…) Nem szeretnénk lapjukat hátrányos megkülönböztetésben részesíteni azzal, hogy a nyilvánosság számára elérhető elérhetőségükre nem küldjük meg a sajtó számára szánt híreinket. Ebben az sem gátol minket, hogy köztudomású tény, lapjuk nem rokonszenvezik az általunk vallott patrióta-keresztény értékekkel és közleményeinknek jellemzően nem adnak teret (saját nevemre online keresve javarészt negatív közlések találhatók lapjukban velem kapcsolatban), de örök optimistaként bízom abban, hogy lapjuk valamelyik munkatársa legalább áttekinti hírleveleinket és ezzel legalább elvi esélye teremtődik meg annak, hogy Önök lássák az érem másik oldalát is. Jelen esetben pedig Önök esélyt kaptak arra, hogy megismerjék a közleményünkből, illetve az ajánlott filmekből, könyvből a 2006 őszi rendőrterror valóságos arcát, ami által talán jobban érthetővé válik Önöknek az, hogy miért ellenzi annyi ember a terrorért kiemelten felelős akkori politikai garnitúra hatalomba visszatérését. Persze érteni is véljük, hogy az Ön számára kellemetlen ezzel a brutális hatalmi erőszakkal és megtorlásokkal való szembesülés, de ezért ne minket, hanem azokat hibáztassa, akik mindezt elrendelték és végrehajtották.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője idézte az alaptörvényt, mely szerint:

Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

Továbbá a MÚOSZ etikai szabályzatát is citálta, ha már N. Kósa Judit éppen azt a testületet vezeti:

Az újságírónak etikai kötelessége védelmezni, mindennapos munkájában érvényesíteni a sajtó, és a nyilvánosság szabadságát, és teljesíteni az információ áramlásával kapcsolatos szakmai feladatait. Minden állampolgár köteles az információszolgáltatáshoz szükséges szakmai ismeretek nélkül is elősegíteni a sajtószabadság állampolgári alapjogának maradéktalan érvényre juttatását.”

Gaudi-Nagy Tamás végül így zárta levelét: „Az Ön kérése tehát azon túl, hogy nem teljesíthető, ellentétes a sajtószabadság garanciáját jelentő információ szabad áramlásának követelményével.”

Erre szokás azt mondani: K.O.

A MÚOSZ etikai bizottságát vezető N. Kósa Judit tavaly megkapta a MÚOSZ Magyar Sajtódíját is. Hát nem cuki, ahogy egyik zsebükből beteszik a díjakat a másikba? A képen N. Kósa mellett a szintén egykori népszabadságos, majd népszavás, szintén „független-objektív” Horváth Gábor (Forrás: MÚOSZ)
MÚOSZ: Aki esetleg még nem hallott a MÚOSZ-ról, annak néhány mondatban bemutatnám. Az 1945-ben alapított, a kádári állambiztonság által megszállt, majd a módszerváltás után valamilyen furcsa okból itt felejtett szervezet arról ismerszik meg, hogy egykori bolsevik tartótisztek, ügynökök, soha el nem számoltatott kommunista hazaárulók vezették, vezetik. A módszerváltás előtt a szovjet titkosszolgálat helyi lerakataként pórázon tartották a honi zsurnalisztákat, majd 1990 után Brüsszel és a honi balliberalizmus lelkes fáklyavivőivé lettek. Működési modelljük a következő. Nemzeti kormányzás idején közlik, hogy oda a sajtószabadság, s nem mulasztják el e rémhírrel teleríni az összes külföldi lapot. Ami viszont kormányokon átívelő a munkásságukban: agyonajnározzák a haveri ballib sajtómunkásokat, a „Szakma” egyedüli és kizárólagos letéteményeseit. Annyira nyalnak egymásnak, hogy az már kínos. A MÚOSZ jelenlegi elnöke Hargitai Miklós, aki N. Kósához hasonlóan szintén a Népszava cikkiparosa, ex-népszabadságos, és akinek a budapesti vizes világbajnokságról Hitler jutott eszébe…

„Gyurcsány és a börtön fogalma jól összeillik” – Gaudi-Nagy Tamás a börtönnel fenyegető szemkilövetőről

Gaudi-Nagy Tamás beszámolt a Tóta W. ügyről

(Pesti Srácok – Szent Korona Rádió)