Már Lengyelországban sem jár büntetés a nyílt vallásgyalázással szemben?

Korábban beszámoltunk róla, hogy nagy reménnyel kecsegtet a lengyel igazságszolgáltatás a vallásgyalázások terén, ugyanis bíróság elé állították azt a három nőt, akik Jézus és Szűz Mária glóriáját LMBTQP színekben tüntették fel. Ugyanakkor most úgy látszik, hogy katolikus hit egyik legnagyobb védelmezőjének kikiáltott országában is szabad teret engednek a vallásgyalázásnak a túlérzékenyített bírók.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Első fokon felmentette a közép-lengyelországi Plock városának kerületi bírósága kedden azt a három, vallási érzelmek megsértésével vádolt aktivistát, aki a czestochowai pálos kolostorban őrzött ikon, a Fekete Madonna megmásított képét mutató matricákat ragasztott ki egy helyi templom környékén. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség nem zárta ki, hogy fellebbezni fog ellene.

A cselekedetért pénzbírság, illetve szabadságkorlátozás vagy két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség hat hónapos szabadságkorlátozást javasolt, amelynek keretében a nőknek havi 30 óra közérdekű munkát kellene végezniük.
A bíróság azonban úgy találta: a vádlottak magatartása nem viselte a vallási érzelmek megsértésének jegyeit.

Az ítélet szerint az ügyészség nem bizonyította be, hogy a vádlottak szándékosan meg akarták volna sérteni a hívő katolikusokat és megbecsteleníteni az ikont.

A bíró azzal is érvelt, hogy a három nő szándéka az LMBTQP-közösséghez tartozó emberek támogatása volt. Utalt rá, hogy a Szent Domonkos templomban a hagyományosan húsvét idején felállított Krisztus sírját 2019-ben úgy alakították, hogy láthatóak voltak rajta az emberi bűnökre utaló feliratok, melyek között az LMBT és a gender kifejezések is szerepeltek. Az aktivisták állításuk szerint ez ellen tiltakoztak a matricák segítségével.
A húsvéti sír miatt az említett templomban a 2019-es ünnepek nagyszombatján és a feltámadás vasárnapján tiltakozók zavarták meg a szertartásokat, a köztük és a plébános között kialakult vita miatt a rendőrség beavatkozott.

(Elemi.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Lengyelország: Gyermekeket skandáltatnak abortuszpárti tüntetésen

Öt év után, de fellépett az Alkotmánybíróság a vallásgyalázással szemben

Kereszténygyalázás Lengyelországban – Migránsként ábrázolt Szent Család és anarchista ostya