Kúria: Meg kell büntetni Novákot a szovjet “hősi” emlékmű megrongálásáért

Ugyan 2019-ben a bíróság felmentette Novák Elődöt, a rongálás vádja alól, a kúria mégis azon az állásponton van, hogy új ítéletet kell hozni az ügyben. Úgy döntöttek, hatályon kívül helyezik a felmentő rendelkezést és új eljárásra utasítják az elsőfokú bíróságot, amiért a képviselő kinyilvánította a véleményét a vörös terrorról és annak helyeslőiről.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

A Kúria csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a bíróság január 19-én hatályon kívül helyezte az ügyben született jogerős ítéletet, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította.

Novák Előd 2015. október 25-én el akarta távolítani a szovjet megszállók (az MTI szerint hősök) emlékművén lévő sarló-kalapácsot, de a rendőrök megakadályozták ebben. A vádlott egy kalapáccsal és egy vésővel kezdte megbontani a jelképet, ám a rendőrök elvették tőle a szerszámokat. Ekkor társa egy másik kalapácsot adott neki, amellyel újabb ütéseket mért az emlékműre, a rendőrök azonban ismét közbeléptek.

A Kúria felidézte: a kerületi bíróság 2018. május 30-án a két vádlottat felmentette a rongálás vádja alól, a tulajdon elleni szabálysértést pedig megszüntette ellenük. A fellebbezés alapján eljáró másodfokú bíróság pedig 2019. október 8-án helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A bíróság jogerős ügydöntő határozata ellen a főügyészség felülvizsgálati indítványt terjesztett elő, amelyet a Legfőbb Ügyészség fenntartott. A Kúria felidézte: a bíróságnak azt kellett eldöntenie, hogy a szovjet “hősi” emlékmű a rongálás törvényi tényállása alapján védett kulturális javak körébe tartozó tárgynak, műemléknek tekintendő-e. Arra jutottak, hogy a Szabadság téri emlékmű a fővárosi önkormányzat tulajdona,

köztéri szobrászat keretében megvalósított művészeti alkotás, és a kulturális örökség része, a kulturális javak körébe tartozik.

Hozzátették: az emlékmű védelme a magyar állam jogszabállyal kihirdetett nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettsége, a védettség létrejöttéhez külön eljárásra nincs szükség, a jogszabályokból közvetlenül következik. A Kúria hangsúlyozta azt is, hogy a véleménynyilvánítás erőszakos magatartással, erőszakkal nem gyakorolható.

A legfőbb bírói testület felhívta a figyelmet arra is: a Szabadság téri emlékműhöz vonuló tömeg létrákkal, kalapácsokkal, vésőkkel volt felszerelkezve, és a körülményekből alappal vonható le az a következtetés, hogy már az első kalapácsütés is szándékos volt.

“Következésképp egy ilyen kalapáccsal történő ütés – az emlékmű megbontásának, a talapzattól való lebontásának elkezdése – erőszakos magatartás, s mint ilyen, a véleménynyilvánítás szabadsága körébe nem vonható”

– írták.

A Kúria ezek alapján megállapította: az első- és másodrendű vádlottat a büntető anyagi jog szabályainak megsértésével mentették fel, ezért úgy döntött, hogy a felmentő rendelkezést hatályon kívül helyezi, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasítja.

Novák Előd újabb akciója: 18-as karikát festett a devianciát reklámozó mozi elé (videó)

Elképesztő: Rabosítás, házkutatás, DNS-mintavétel Novák Előddel szemben egy szivárványos rongy miatt

(Kuruc.info – Szent Korona Rádió)