Az megvan, hogy az amerikai kémműholdak átlátnak a falakon?

A Capella-2 műhold által készített két Tokió belvárosáról – Fotó: Capella Space

December közepén egészen új szintre helyezte a Föld űrből való megfigyelését egy San Franciscó-i startup: a Capella Space pár fekete-fehér képet közölve mutatta be az augusztus óta üzemben levő rendszerét, ami akár éjszaka, vagy felhőkön át is minden korábbinál élesebb képeket tud készíteni a Föld felszínéről. Sőt, még kisebb épületek falain is átlát a rádióhullámmal pásztázó műhold, ami hamarosan akár a bolygó biztonsági kamerájává is válhat – írja a Telex.hu.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

A Capella Space-éhez hasonló rendszerek szinte kizárólag kormányzati szervek számára szoktak elérhetők lenni, ám december közepén a cég a bemutatott képek mellett azt is közölte, hogy egy meglehetősen szigorú átvilágítás, és persze jelentősebb összeg ellenében akár magánemberek is megtekinthetik a Capella-2 műhold által rögzített képeket, sőt, akár maguk is megjelölhetnek célpontot, ha még nem készült felvétel a kívánt területről. A pénzükért pedig meglehetősen jó felbontást kapnak, a Capella-2 ugyanis egy 50×50 cm-es területet képez le minden pixelben, figyelembe véve a törvényi korlátokat.

Az köztudott, hogy az Egyesült Államokban a fegyveres erőknek kifejlesztett technológiák 10-15 késéssel átültetésre kerülnek a privát szektorba is. Az új tudományvallás, a bigtech áltprófétái valójában semmi eredetit nem alkottak, csak a hadsereg számára kifejlesztett rendszereket fejlesztették tovább és marketingelték meg jól. Bill Gates MS-DOS operációs rendszerének alapja a hadsereg számára lett kifejlesztve, az internet úgyszintén, a telefonunkban lévő kamera kémműholdak számára készült, ma pedig már ezek a hétköznapi élet kellékei. Ezeket figyelembe véve most  játsszunk el a gondolattal, ha ez a technológia már kikerült a piacra, akkor az amerikai hadsereg és kormányszervek milyen technológiával lehetnek felvértezve?

Az ExxonMobil olajcég szingapúri telepének radarképe – Fotó: Capella Space

A Capella elnök-vezérigazgatója, Payam Banazadeh korábban a NASA egyik űrközpontjaként működő Jet Propulsion Lab mérnöke volt. 2007-ben az amerikai kormány a hirtelen, a semmiből felbukkanó ellenséges rakétáktól tartva egy űrradarrendszer kidolgozását szorgalmazva arra jutott, hogy valahol 27 és 94 milliárd dollár közé esne annak a megvalósítása.

A műhold egyébként a típusát tekintve szintetikus apertúrájú rádiólokátor, vagyis SAR, ami már az 1970-es évek óta használatban van a NASA-nál, többek között az 1989-ben fellőtt Magellan űrszonda is így készített képeket a Vénuszról.

Az űrben másodpercenként 7,5 km-es sebességgel mozgó Capella-2 9,65 gigahertzes rádióhullámokat küld a Föld felé, amivel a legsűrűbb felhőkön is képes átlátni, és mivel rádióhullámról van szó, a műholdnak teljesen mindegy, hogy nappal vagy éjszaka van-e, ugyanúgy és ugyanolyan képeket képes alkotni. Nagyjából úgy, ahogy a delfinek és denevérek mérik fel a környezetüket echolokáció segítségével.

„Ezen a frekvencián lényegében teljesen átlátszónak tekinthetők a felhők, vagy bármiféle köd, pára és füst. Ezekkel már egyáltalán nem kell foglalkoznunk, ahogy azzal sem, hogy éjszaka vagy nappal van-e” 

– mondja Banazadeh.

Az etiópiai Tigré-konfliktusban az Aksum repülőtér leszállópályájára ásott árkok – Fotó: Capella Space

A folyamatos megfigyelési képesség és a nagy felbontás mellett még egy elég nagy fegyvertény szól a Capella rendszere mellett:

képesek belátni a műholddal könnyebb szerkezetű épületekbe, például fémszerkezetes repülőgéphangárokba.

Bár az eredeti bejelentés után elterjedt, hogy komolyabb épületeken is áthatol a radarhullám, a Capella gyorsan jelezte, hogy például betonból vagy téglából készült falakon át semmit nem látnak a belső szerkezetből.

Egy kínai napelemparkról készített műholdkép – Fotó: Capella Space

A két műhold segítségével akár háromdimenziós képet is képesek alkotni, ami szintén fontos lehet az ipari kémkedésben, ez a rendszer ugyanis két műholddal alkalmas lehet például a nyitott tetejű olajtárolók aktuális telítettségét felmérni, tehát simán belőhető egyik vagy másik ország olajkészletének vagy termelésének egy része a távolból.

Persze a kormányok is nagyot profitálhatnak egy ilyen rendszerből. Az amerikai kormány gyorsan élt is a lehetőséggel, és többek között a védelmi minisztérium, a kémműholdak felügyeletét ellátó Nemzeti Felderítő Hivatal, a haditengerészet és a légierő is kötött már szerződést a céggel.

Nem csoda, hiszen a remek felbontásnak köszönhetően nem csak azt tudják megállapítani, hogy mondjuk állomásozik-e bármiféle hadi egység egy másik ország támaszpontján, de darabra és típusra is pontosan meg tudják becsülni a harci eszközök számát adott esetben.

Mindez persze némi aggodalomra is okot adhat, hiszen egy éjjel-nappal látó megfigyelő eszközt kapott a kezébe az amerikai kormány, ráadásul fillérekért – még akkor is, ha csak vásárló, és nem tulajdonos a rendszer végén.

(Telex.hu nyomán Szent Korona Rádió)

A járványra hivatkozva vezetik be a totális megfigyelésünket Európában is?

A nagy testvér mindig figyel – A Facebook lehallgatja felhasználóit?