Dr. Mogács humorista egy kiváló demokrácia kritikával jelentkezik

A korábban is szimpatikus, a modern politikából viccet csináló “Dr. Mogács” egy interjúban magyarázza el, hogy miért nem foglalkozik már politikai humorral. Suttyóság van, nincsen minőségi politizálás – állítja teljesen joggal. De még ennél is tovább megy: királyságpártiságát hangoztatja és demokrácia kritikát is megfogalmaz.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Mogács Dániel a Spirit FM rádió„Viccen kívül” című műsorában mesélte el, hogy jobboldali közegben nőtt fel, de a családja nem tartozott azon típusú emberek közé, akiket ő ún. „segglyukszájúaknak” szokott hívni, akik összeszorított ajkakkal, savanyúan élik az életüket. Ezt abban az összefüggésben említette, hogy minden világnézetnek szerinte van egy egészséges és egy egészségtelen oldala, de az ő családja úgy volt konzervatív, úgy tartották be a bibliai értékeket, úgy szerették a hazájukat, hogy közben nem voltak vaskalaposak, hűvösek.

Már nem érdekes a politika?

„Nem érzem érdekesnek a politikai humort ma Magyarországon. Az emberek olyan közel állnak a politikusokhoz, hogy olyan, mintha az atyját szidnám valakinek, ha a politikával humorizálok. Külföldön ezt normálisabban élik meg, de nálunk sem volt ez korábban így, ma mindenkinek meg van a maga választottja, akit tűzzel-vassal védelmez” – vélekedett a humorista, aki szerint az érdektelenséget az is fokozza, hogy ráadásul mindig ugyanaz van a politikában. Mindenki a jobboldalt szidja, de emellett nincs egy rendes baloldal, nincs egy olyan ellenpárt, akire ő rá merne bízni „akár csak egy kóbor kutyát is”.

Mogácsot az is aggasztja, hogy a politika mocskos dolog lett, miközben a századfordulón előkelő foglalkozás volt a politikusi pálya, de most már értelmes és intelligens embernek derogál politikusnak lenni. Nem akarnak a mocsokba belekeveredni, bárki, aki beszáll, hogy jót cselekedjen, egy idő után besározzák, ezután már nem lehet makulátlan. A humorista egyébként kritikus a demokráciával szemben, amit egyebek mellett az is igazol számára, hogy rendre elmarad az elszámoltatás, például szerinte Gyurcsány Ferenc dolgai is láthatóan elfelejtődtek. „Az egész egy vicc. Mindenki fogja a másik kezét, senkit sem lehet lelökni a ’szakadékba’, mindenki jól érzi magát a húsos kondér körül” – tette hozzá Mogács, aki amúgy az úgynevezett szeretetelvű királyság pártján áll.

Hoppá, királyság?

A humorista királyságról alkotott koncepciójáról egyébként saját maga ismeri el, hogy megvalósíthatatlannak tartja jelenleg. Királyság során tudatosan készítik fel az utódokat a politikai vezetésre. Bölcs, nagy tudású embert képzelne el királynak, aki nem is akar király lenni, hanem a nép tolja fel a trónja. Azt is sajnálatosnak tartja, hogy az idős emberek tapasztalatai, mintha nem érvényesülnének jelenlegi politikai életben, s valójában nem hallgatnak a tapasztalt, idős generációra.

Mint emlékezetes, a humorista egyik országos hírnévre szert tett karaktere volt az „ellenszenves, pökhendi Dr. Mogács”, amely kapcsán jelenleg ő maga kritikus. Sajnálja ugyanis azt a súlyos félreértést, ami ezzel a karakterrel történt. „Lehet, hogy az én hibám, de nem tudtam kellőképpen tudatosítani, hogy ez a karakter nem jobboldalról, vagy baloldalról szól. Valaki Gyurcsányt látta benne, más Orbánt. Hiába próbáltam minden erőmmel elmagyarázni, hogy egy globális társadalomkritika. Hiába mondtam, hogy a politikusok csak hínárok a fehér cápa akváriumába. Az egész a fogyasztói társadalom kritikája, a cápa a nagy multi cégek, amelyek eszközként mozgatják a politikusokat” – érvelt Mogács Dániel, aki szerint az eredeti céljától függetlenül mindegyik oldal a saját pártjára akarta állítani „Dr. Mogácsot”. Nem tudta „átnyomni”, amit képviselt, mert az ország olyan szinten megosztott, hogy nem lehet politikai gondolatokat mondani úgy, hogy az ember középen maradhat. Éppen emiatt – szögezte le: – „be is fejezte a politikával való ökörködést”.

„Teljes suttyóság van!”

Ha egyszer újra lesz értelmes jobb- és baloldal, akkor lehet, hogy újra kezdi. „Régen úgy beszéltek a Parlamentben, hogy egy-egy felszólalás irodalmi mű volt, most meg úgy, mint ahogy a kocsmákban beszélnek az emberek. Teljes suttyóság van!” – dohogott Mogács, aki számára kívülről úgy tűnik, hogy azért sincs rangja a politikusságnak, mert mintha senki sem a hazájáért küzdene, hanem a túlélésért, hogy minél tovább a pozícióban maradjanak. A királyságban pedig nem volt ilyen, most pedig az utolsó suttyó is elindulhat a politikában.

„Lehet foglalkozni a politikával, hőbörögni, lehet órákat beszélni a semmiről. Olyan sok érdekes dolog van a világban, de a politikai rohadtul nem érdekes. Az átlagember semmit sem tud beleszólni” – vélte Mogács Dániel, aki a beszélgetés során azt is elmondta, hogy sajnálja, hogy a jelenlegi nívótlan politika miatt emberek vesznek össze, teljesen értelmetlenül.

(ATV nyomán Szent Korona Rádió)