Elfajulhat a határkonfliktus Kína és India között

Súlyosabb konfliktus is kirobbanhat a Kína és India közötti, vitatott hovatartozású himalájai határrégióban kialakult feszültség nyomán – figyelmeztetett pénteken Bipin Ravat, az indiai hadsereg főparancsnoka.

A vezérkari főnök arról számolt be, hogy továbbra is feszült a helyzet a de facto határként szolgáló, úgynevezett tényleges ellenőrzési vonal (LAC) mentén a Kasmírhoz tartozó Ladak térségében, ahol hónapok óta mindkét ország katonák ezreit állomásoztatja.

“Nem fogadjuk el a tényleges ellenőrzési vonal semmifajta módosítását” – szögezte le a tábornok. “Számolnunk kell annak a lehetőségével is, hogy a határvillongások, a határsértések és az indokolatlan katonai akciók szélesebb körű konfliktusokba torkollnak” – tette hozzá.

Pénteken immár a nyolcadik tárgyalási fordulót rendezték meg India és Kína magas rangú katonai vezetői között Ladakban. Egyebek mellett arról az új javaslatról is egyeztettek a felek, amelynek értelmében hátrébb vonnának bizonyos erőket a “tűzvonalról”.

India és Kína között a nyáron ismét kiéleződött a feszültség a vitatott határon. A szomszédos országok júniusban csapatokat vezényeltek a Kasmírhoz tartozó Ladak térségébe, miután a két határőrség között súlyos összetűzés bontakozott ki, amelyben húsz indiai katona meghalt. A két ázsiai óriás között ezt megelőzően 1975 óta nem volt halálos kimenetelű konfliktus.

Ladakban Peking csaknem 90 ezer négyzetkilométeres területet követel magának, Újdelhi szerint ugyanakkor a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, amelynek ezért Indiához kell tartoznia.

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió )

Kína szerint ők csak az ujgurok életminőségét javítják – némi üzletért cserébe el is hisszük

Hetven éve haldoklik Tibet a kínai kommunisták jármában