Megfellebbezzük! Elutasították a Szent Korona meggyalázásáról szóló feljelentést

Elutasították a Szent Korona Rádión megjelent feljelentést, pedig a kiváló jogi érvelés alapján még maga a Budapest Pride is betiltható, vagy a felvonulás szigorú korlátozás alá helyezése is lehetséges lett volna, hiszen előre vélelmezni lehet már az idei logó és kommunikáció alapján, hogy a többségi társadalom provokálása és a megbotránkoztatás a cél (erre az új gyülekezési törvény lehetőséget ad!). De az egyébként kézivezérelt nyomozóhatóságok nem tartották alapos indoklásúnak a feljelentést, szerintük nem történt bűncselekmény. Most a “független” bíróságra sem lehet mutogatni, mert odáig el sem jutott az ügy… Az ügyben fellebbezést teszünk. Magyarország valóban “nemzeti, keresztény és konzervatív” ország? Kiderül.

Elutasította a rendőrség a Szent Korona szivárványos ábrázolása miatt tett feljelentést – tudta meg a PestiSrácok.hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint az idei Budapest Pride-ra az LMBTQ-közösség által propagált montázs azért nem sérti meg nemzeti jelképünket, mert magán a koronán az alkotók semmit nem változtattak. Az ügyben korábban tett feljelentés a koronát, mint védendő jogi tárgyat határozta meg; a rendőrség álláspontja ezzel szemben az, hogy a változtatás nélkül ábrázolt Szent Korona ennek a kritériumnak nem felel meg (?), az pedig, hogy a szivárványos háttér sérti sokak egyéni értékrendszerét, nem ok a bűncselekmény gyanújának megállapítására.

Nemzeti jelképünk rendhagyó ábrázolása miatt a Szent Korona Rádió tett feljelentést a napokban a Szivárvány Misszió Alapítvány ellen, mivel a Budapest Pride idei logójában a koronát az LMBTQ-közösség szivárványával ábrázolják. A feljelentés alapján a montázs provokáció, a szakrális, keresztény Szent Koronát a fenti módon jelképezni annak súlyos meggyalázása. Véleményünk szerint a Pride megrendezésének eltolt dátuma – augusztus 22. – is problémás, mivel az Szent István ünnepkörébe esik. Próbáltuk hangsúlyozni, de hiába: a Büntető törvénykönyv vonatkozó passzusai szerint aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A feljelentés elutasításáról döntő határozat indokolásában a rendőrség azt írta: a törvényi tényállás Magyarország nemzeti jelképei méltóságának fenntartásához fűződő társadalmi érdeket, valamint az ezek iránti tiszteletben, megbecsülésben megnyilvánuló köznyugalmat fogalmazza meg, mint védendő jogi tárgyat. A bűncselekmény elkövetési magatartása a sértő vagy lealacsonyító kifejezés használata, továbbá jelen esetben a más módon történő meggyalázás lehetne, amely körbe sorolható minden olyan gesztus, amelyben a nemzeti jelképek iránti megvető, lekicsinylő értékítélet testesül meg, így például: nemzeti jelkép elégetése, megrongálása, bemocskolása, a himnusz dallamára trágár szöveg éneklése. A hatóság szerint az, hogy a Szent Korona mögött az LMBTQ-közösség ismert szivárványos háttere látható, sértheti mások egyéni értékrendszerét, de nem ad okot bűncselekmény gyanújának megállapítására.

(Szent Korona Rádió)

A Nemzeti Jogvédők és a Mi Hazánk is betiltaná a Pride-t a Szent Korona meggyalázása miatt

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)