Járványkezelés EU módra: deviánsok támogatása fontos, de a vírus elleni védekezés nem!

Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerint a koronavírus-járvánnyal összefüggésben Magyarországra nem érkezik többletforrás az Európai Uniótól. Hamisak a több milliárd forintnyi, a járványhelyzet kezelésére fordítható uniós forrásokról szóló hírek, pénzügyi támogatásról nincs szó.

A valóság az, hogy az Európai Bizottság csupán koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezésre tett javaslatot. Ahhoz viszont, hogy Magyarországnak többletforrás álljon rendelkezésére, a jelenlegi többéves pénzügyi keret módosítására lenne szükség a tagállamok egyhangú támogatásával. Ilyen javaslatot az EB azonban nem terjesztett elő, így tárgyalás sem volt róla – mutatott rá az államtitkár.

Még az éves kifizetési ütemterv sem módosul, amit a bizottság rendelete szó szerint is tartalmaz. A bizottság mindössze látszatintézkedéseket foganatosított, ezt nevezik uniós mentőcsomagnak.

Mint mondta, ezek az összegek a tagállamoknak a 2014-2020-as időszakra már korábban, hét évre előre megítélt uniós pénzügyi csomagban az utolsó fillérig benne vannak. A brüsszeli javaslat úgy szólt, hogy a még fel nem használt uniós forrásokat rá lehet fordítani a járvány elleni védekezésre. Ez likviditásban jelenthet segítséget, leginkább azon országoknak, amelyek gazdasága nincs olyan állapotban, hogy kezelni tudják a koronavírus okozta helyzetet – jelentette ki Perényi.

Vagyis uniós viszonylatban szinte teljesen magunkra maradtunk, ami a járvány megfékezését illeti. Az Unió, mint balliberális eszmék felé hajló, a tagállamok belpolitikájába beleszóló “szövetség” ellenben a magzatgyilkosságokat eredményező művi beavatkozásokat, és az LMBTQ-személyek védelmét kiemelten fontosnak tartja, minden vészen át. Ezt ki is nyilvánította.

(Origo.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)