Az amerikai külügyminiszter bejelentette: az illegális ciszjordániai zsidó telepek léte nem sérti a nemzetközi jogot

Tegnap esti bejelentésével a Trump-adminisztráció újabb sziklát gördített a kétállami megoldás útjába, így egyre távolabbi illúzióvá válik a független palesztin állam létrejöttének lehetősége. Ennek következtében a békefolyamat is veszélybe került a palesztinok földjén.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tegnap esti bejelentése enyhített a Ciszjordániában található illegális zsidó telepek feszült nemzetközi helyzetén. A három és fél perces kommünikéjében kijelentette, hogy a palesztin területeken törvénytelenül létrehozott zsidó települések léte nem sérti a nemzetközi jogot. Valójában a nemzetközi közösség ezeket a településeket egyértelműen illegálisnak tekinti az 1949-ben kelt IV. Genfi Egyezmény alapján, miszerint tiltott „a megszálló Hatalom saját polgári lakossága részének áttelepítése a megszállott területre”. Így a tegnapi napon egy az USA által több mint 40 éven át képviselt doktrína (Hansell-memorandum) került felrúgásra. A bejelentés létrejöttének hátterében feltételezni lehet az Izraelbe delegált amerikai nagykövet, David Friedman markáns szerepét, aki korábban az illegális telepek egyik fő finanszírozója volt. A mozzanat jól illik a Trump-adminisztráció azon lépései közé is, melyek egy önálló Palesztina létrehozásának ellehetetlenítése irányába mutatnak. Trump korábbi döntése alapján az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és ide költöztette nagykövetségét, valamint időközben bezárásra került a washingtoni palesztin diplomáciai iroda is.

Bár a mostani döntés merőben szimbolikusnak tekinthető, mivel a telepek eddig is szaporodtak és virágoztak, nagy lökést adhat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek. Bibi, ahogy kedvelői és ellenségei is nevezik, épp a politikai túlélésért küzd, mivel nem sikerült kormányt alakítania a legutóbbi választásokat követően. A fenti bejelentés viszont a közvélemény előtt egyértelműen Netanjahu sikerének minősül. Amennyiben politikai ellenfelének, Benny Gantznak sem jön össze a kormányalakítás, újabb választások következnek, melyek során az USA tegnapi lépése számos szavazatot hozhat Netanjahu pártjának, a Likudnak.

Aki követi a nemzetközi politika alakulását, annak nem új az atlanti populista „jobboldal” (Trump – USA, Bolsonaro – Brazília, Salvini – Olaszország, Orbán – Magyarország) és Netanjahu kapcsolata. Az összekötő kapocs nem ritkán az oroszországi haszid zsidó eredetű, kicsi, de befolyásos Chábád Lubavics mozgalom. Ennek tagja Trump veje és tanácsadója Jared Kushner, de ennek a mozgalomnak a helyi letéteményese az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), és vezetője Köves Slomó. Közös cél a gerjesztett migrációhoz kötődően az iszlámellenes érzelmek felkorbácsolása. Az ok egyszerű: a muszlim államok közvetlen fenyegetést jelentenek Izraelre, és nem mellesleg az utolsó tradicionális civilizációt alkotják, mely még ellenáll a globalizáció gőzhengerének. A migráció veszélyei nyilvánvalóak, a bevándorlás valós fenyegetést jelent Európára, de a probléma és a veszély etno-kulturális, és nem vallási szinten jelentkezik elsősorban, a helyes megoldás pedig nem a féktelen muszlimellenesség irányában keresendő.

Izrael a „hatnapos háború” során, 1967-ben foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. Ezután gyorsan neki is álltak az újonnan megszállt részek népességének lecseréléséhez. Ma a két területen, melyek a leendő Palesztin állam szerves részét kellene, hogy képezzék, mintegy 700.000 illegális zsidó telepes él. Nem kell sokáig dörgölni a „Közel-Kelet egyetlen demokráciáját”, hogy kivilágoljon a valójában apartheid jellegű rendszere: Ciszjordánia illegális zsidó telepesei szabadon beléphetnek Izraelbe, és szavazhatnak az izraeli választásokon, míg az ott élő palesztinok nem léphetik át Izrael állam határát, és a választásokon sem vehetnek részt. Mindez persze eltörpül a folyamatos népirtás mellett, mely nem mindig éri el a nemzetközi sajtó ingerküszöbét.

A tegnapi bejelentés predesztinálja a közel-keleti békefolyamat újabb megrekedését. Pompeo álságos, maszatoló mondatai ellenére a palesztin nép számára egyre inkább egyértelművé fog válni, hogy külső segítségben már nem reménykedhetnek. Két lehetőségük marad csupán: feladják, vagy ismét saját kezükbe veszik sorsuk alakítását.

 

(Hárec nyomán λ – Szent Korona Rádió)