“Legbátrabbváros Emléktúra 100” január 26-án

Egy évszázadnyi víz folyt már le a magyar nemzet egyik legdicsőbb napja óta azon az Ipolyon, amelyet az Antant ördögi terve hajózható folyamnak minősített.

Egy város, a palócok és a nemzet ünnepelheti majd múltunk legbátrabb pillanatát, amikor történelmet írtak és tetemes hazaföldet mentettek meg a nógrádiak a sírgödörbe lökött magyar nemzet számára.
1919. január 29-én sajnos csak Balassagyarmaton és környékén álltak a gátakon és cáfolták meg azt, hogy mindent maguk alá temethetnek a nagyhatalmak és az őket szolgáló magyarul beszélő hazaárulók.
 
Balassagyarmat lakossága és a környéken állomásozó honvédek megálljt parancsoltak a betolakodó cseh csapatoknak, ezzel megakadályozták az ország további csonkítását. Rájuk emlékezünk idén már kilencedik alkalommal.
A menetrend: Balassagyarmat vasútállomásán lesz gyülekező 8:30 előtt. 8:30-kor koszorúzással tisztelgünk a vasútállomás menti harcokban hősi halált halt balassagyarmati vasutasok előtt. Ezt követően külön buszokkal jutunk ki a túra indulópontjára a magyarnándori vasútállomásra. A menetrend az előző évekhez képest kicsit feszítettebb mivel 9:00-kor már ünnepség keretében emlékezünk a magyarnándori vasútállomáson, annál az emléktáblánál, amely a Balassagyarmatot felszabadító honvédjeink bevonulásának állít emléket.
A túra hossza körülbelül: 20 km.
Idén is lehetőség lesz Budapestről is eljutni a rendezvényre, szervezett külön busszal.
Budapestről oda-vissza az utazás költsége: 2500 Ft
Jelentkezés a buszra: [email protected]
Balassagyarmatról a túra résztvevői külön busszal tudnak kijutni Magyarnándorba.
Balassagyarmatról Magyarnándorig 500 Ft útiköltséggel számoljanak a megjelenők.
Rendezése a felszálláskor esedékes.
Ha a túrán nem tudsz részt venni, de megemlékeznél őseinkről, akkor csatlakozz hozzánk Balassagyarmaton az I. Világháborús katonai temetőnél!
A várható érkezés: 15:00-15:30
A túra végeztével minden résztvevőt megvendégelünk egy babgulyással.
A szervezésben való közreműködésért köszönjük Balassagyarmat Város Önkormányzatának segítségét.
Várjuk szeretettel!
Dicsőség a hősöknek!