Sólymok gyülekeznek Magyarország körül

A közelmúltban két szomszédunk is az F-16 mellett tette le voksát, az egyik Szlovákia, a másik Horvátország.

Kezdjük időrendben.

A horvát döntés még márciusban született meg, az utolsó pillanatban. Néhány MiG-21-esük hadrafoghatósága olyan alacsony volt, hogy Magyarország hivatalosan is felajánlotta a légirendészeti feladatok ellátását.

Damir Krsticevic az egyik leendő horvát F-16 kabinjában, a pilóta helyén

Kiejtve a JAS-39-est és a koreai FA-50-est használt F-16 mellett döntöttek. 12 darabot vesznek Izraeltől. A döntés furcsasága, hogy kizárólag kétüléses, D változatú gépeket vesznek.
Damir Krsticevic védelmi miniszter két hete járt a gépeket megtekinteni. Elmondta, hogy az első két gépet 2020-ra otthon szeretnék tudni, most már a jövőre továbbképzendő személyzet kiválasztása folyik. Megj.: alaposan rá kell készüljenek, hiszen hirtelen 20-30 évet ugranak előre.

Az üzlet értéke 500 millió $, ami igen jutányosnak mondható, noha fegyverzetről nem esik szó. Összehasonlításképpen, Magyarország 1993-ban 800 millió dollárnyi államadósságért cserébe kapott 28 db MiG-29-est. A leendő horvát gépek azonban nem csak azoknál képviselnek nagyobb harcértéket, hanem bizonyos paraméterekben a JAS-39-eseket is felülmúlják. Például nem csak egyesült államokbeli, hanem izraeli fegyvereket is használhatnak, messze szélesebb palettáról nyújtva választási lehetőséget.

Szlovákia a napokban jelentette be, hogy teljesen új gyártású F-16-okat vásárol.

Egészen a bejelentésig sokan biztosra vették a Gripen győzelmét. A V változat mellett döntöttek, amely csak néhány példányban létezik ma még, és az elektronikájának nagy része nem elődjeitől, hanem az F-35-től ered. Elég fura döntés annak fényében, hogy a nemrég megérkezett UH-60-asok teljesen csupaszon érkeztek. Peter Pellegrini kormányfő azt mondta, hogy “szövetségeseink is irigyelni fognak a nemzetközi gyakorlatokon”. Na igen. Egész Európában kimagasló színvonalat fog képviselni a flotta. Ennek ára első körben 1,75 milliárd $, azaz napi árfolyamon számolva 500 milliárd Forint.

Egy F-16V grafika, karácsonyfaként felpakolva

Több ponton is hasonlít a magyar Gripen programra a szlovák eset. Lehet vitatkozni, hogy melyik haderő a legatyásodottabb, de az biztos hogy nem sokan irigylik az ő helyzetüket sem. A magyar Gripen-szerződéshez hasonlóan ezt is agyontitkosították, és jó eséllyel más területek rovására lesznek “túl jók”. Nevetséges, de elvileg itthon a Gripenek bérlése miatt nem jutott pénz körülbelül egy évtizeden át semmi másra,  holott a teljes védelmi kiadás néhány százalékát tette ki- a fejlesztésre fordítandót.

Más vad dolgok is elhangzottak a tót atyafiak szájából. Ľubomír Svoboda, légierő parancsnok szerint 22 pilótájuktól is megválnak. Az állomány átlagéletkora 29 év, és szerinte 30-tól már csak lefelé vezet az út.

A fenti döntések fényében rövid időn belül az adott fegyvernemre vonatkozó fölénye Magyarországnak szertefoszlik úgy, hogy komplett fegyvernemek hiányoznak, mint például a tüzérség.

Vanek úr

Kapcsolódó:
Botrány Zágrábban!
Megérkeztek Románia első F-16-jai