Botrány Zágrábban!

12 gépet újíttattak fel Ukrajnában, amelyek tavaly júliusban álltak hadrendbe,8 hónappal később már csak három bevethető példány maradt, ötöt ki kellett vonni a hadrendből.

Mostanra több, köztük egy horvát forrás is megerősítette, így biztossá vált.
Horvátország gyakorlatilag MiG-21-esek nélkül maradt.
12 gépet újíttattak fel Ukrajnában, amelyek tavaly júliusban álltak hadrendbe.

8 hónappal később már csak három bevethető példány maradt, ötöt ki kellett vonni a hadrendből.

Belső nyomozás derítette ki, hogy a karbantartási dokumentumokat meghamisították, alkatrészek gyári számait átütötték, gépek életkorát meghamisították, satöbbi.

Nem ez az első eset, harcjárműveiket még afrikai és távol-keleti vásárlóik is gyakran visszaküldik. Már, ha megkapják.
Nem úgy, mint Kongó, oda egyszerűen nem érkeztek meg a T-64 -esek pár éve, de tűnt már el több teherszállító is egyik napról a másikra.

Tavaly nyáron egyébként egy magyar An-26 -os is volt kint üzemidő hosszabbításon, ahogy arról akkor hírt adtunk, itthon fedezték fel, hogy “dolgokat” kiloptak a gépből a művelet során, ami, a zuhanyhíradó szerint valószínűleg csak látszat-gányolásból, papír pecsételésből és egy kis festésből állt.

Eközben egyébként szintén még tavaly folytak egyeztetések az USA és Horvátország között, hogy adja át Horvátország nemrég vásárolt Mi-171-es helikoptereit Kijevnek, cserébe Zágráb kedvezményesen juthat amerikai helikopterekhez, nevezetesen használ UH-60 -as típushoz.
Zágráb azóta OH-58 -asok mellett tette le a garast, amivel finoman szólva érdekes lenne a Mil-ek kiváltása.

Mi kíváncsian várjuk a fejleményeket.

(Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet)